Microsoft Research heeft een prototype gedemonstreerd van een aanraakscherm met nagenoeg geen inputvertraging. Waar veel moderne touchscreens een ‘input lag’ van 100 ms hebben, wist de onderzoekstak van Microsoft een scherm te laten zien die dit reduceert tot slechts 1 ms.
De bezitter van een hedendaagse iPad of Android-tablet werkt met een apparaat wat over het algemeen lekker vlot reageert. Apps zijn in no time opgestart en ook het wisselen tussen programma’s gaat prima. Ook het aanraken van knoppen gaat lekker rap. Toch zijn aanraakschermen nog voor verbetering vatbaar.
Er zit namelijk een kleine vertraging in het moment dat jij het scherm aanraakt en het moment waarop de visuele feedback te zien is. Deze vertraging (inputvertraging of ‘lag’ genoemd) bedraagt bij de huidige touchscreens ongeveer 100ms. Geen probleem als het gaat om het aanraken van knoppen, of bevestigen van dialoogvensters, maar vooral bij sleepbewegingen of tekenprogramma’s is de lag merkbaar.
Eén meter per seconde
Paul Dietz van Microsoft’s ‘Applied Sciences Group‘ geeft het volgende voorbeeld. Stel je laat een wit blokje op het scherm zien en je beweegt dat blokje met je vinger over het scherm met een snelheid van ongeveer 1 meter per seconde. Dan zal het blokje steeds ongeveer 10 cm achter je vinger blijven. Geen onwerkbare situatie, maar de interactie met het scherm voelt nog niet perfect.
Brug tussen gebruiker en computer
Dietz laat in onderstaand filmpje zien dat het ook beter kan. Hij begint met een inputvertraging van 100ms en werkt langzaam in stappen terug naar 1ms. Het verschil is verbluffend. Het slaat een brug tussen gebruiker en apparaat. Met een reactietijd van 1ms is de vertraging nagenoeg nihil.
Of en wanneer de eerste producten met zulke schermen op de markt verschijnen is niet bekend. Microsoft maakt zelf uiteraard geen beeldschermen, maar gebruikt dit soort filmpjes om de industrie duidelijk richting dit soort ‘low-latency’-schermen te sturen. Vooral voor de professionele grafische wereld en 1 op 1 aansturingstoepassingen zou dit weleens een ideale ontwikkeling kunnen zijn.
bron: Microsoft