Een panel van deskundigen besprak ‘lichtververvuiling en de ecopsychologische gevolgen daarvan’ en belichtte de gevaren van nachtelijk kunstlicht. Vooral milieuvriendelijke verlichting – en vooral ledverlichting – veroorzaakt de meeste schade.
"Wat we vooral willen, is zorgen dat mensen zich bewust worden van de gevaren van nachtelijk kunstlicht. De American Medical Association (AMA) kondigde onlangs een nieuw beleid aan, waarin de gezondheidseffecten worden onderkend en verder onderzoek wordt aanbevolen", zegt prof. Abraham Haim, een autoriteit op het gebied van lichtvervuiling en coördinator van het 21e International Congress of Zoology (ICZ) dat vorige week plaatsvond op de Universiteit van Haifa in Israël.
De deelnemers waren het er unaniem over eens dat nachtelijke blootstelling aan licht het 24-uurs ritme in de natuur – zowel voor mensen, dieren als planten – verstoort, wat kan resulteren in verschillende ziekten en vervelende symptomen. Professor Haim presenteerde een studie waarin de nadelige gevolgen werden aangetoond. Het gaat dan vooral om blauw licht met een korte golflengte, met name ledverlichting. Zowel bij blinde als bij ziende ratten werd na blootstelling schade vastgesteld aan hun stofwisseling, hormoonproductie, lichaamsgewicht en zuurstofopname. "We verwachten soortgelijke gevolgen te vinden bij mensen die worden blootgesteld aan ledlicht", aldus prof. Abraham. Hij wijst erop dat jongeren tegenwoordig omringd zijn door dit soort licht, door de smartphone, het computerscherm en de televisie.
"Straatverlichting is in bewoonde gebieden verantwoordelijk voor 60% van de lichtvervuiling, en dat wordt erger als de hemel bewolkt is waardoor het licht terug wordt gereflecteerd", zegt dr. Franz Hölker van het Leibniz-Institut für Gewässerökologie und Binnenfischerei in Duitsland, een van de voorzitters van het panel. Andere benadrukten dat excessieve lichtvervuilingniveaus van industrie- en glastuinbouwgebieden ernstig bedreigend zijn voor de levende natuur eromheen.