Kleinste transistor ter wereld

Een onderzoeksteam van de Pittsburgh University onder leiding van professor Jeremy Levy heeft een single-elektron transistor gebouwd, die als toekomstige fundamentele bouwsteen kan dienen voor nieuwe elektronische geheugens of als basis voor kwantumcomputers.

De basiscomponent is een eilandje van slechts 1,5 nm diameter dat door de onderzoekers SketchSET (sketchbased single-electron transistor) is gedoopt. De transistor schakelt door het toevoeren van een of twee extra elektronen. Het eilandje kan ook worden gebruikt als een soort kunstmatig atoom om daarmee een nieuwe klasse van elektronische materialen te maken – om wellicht zelfs exotische supergeleiders te ontwikelen die dan eigenschappen hebben die in natuurlijke materiaalcombinaties niet zijn te vinden.

Het transistoreilandje is op de Pittsburgh University vervaardigd uit een strontiumtitanaatkristal en een 1,2 nm dunne laag lanthaanaluminaat, met behulp van een AFM (atomic force microscope). Levy werkt aan dit project samen met met onderzoekers van de universiteiten van Cornell, Stanford, Santa Barbara, Michigan en Madison.