Stel je voor dat je je telefoonhoesje, stropdas, oorbellen, of zelfs auto elke dag van een andere kleur kunt voorzien. Zonder verf en zonder gedoe. Daartoe hebben wetenschappers van de Amerikaanse universiteit MIT de eerste stap gezet.
Vooralsnog kan het alleen met 3D-geprinte objecten, maar als het aan professor Stefanie Mueller ligt, volgt straks de gehele garderobe. En als dat kan, waarom dan niet de bank? De auto? En het huis?
Trouwens, ‘alleen’ 3D-geprinte objecten is al pretty cool. En daar is Muellers team reeds in geslaagd. De kleurverandering vraagt 20 minuten in UV-straling. Maar naar verluidt, kan het straks sneller. Een object kan meerdere kleuren bevatten.
De gebruiker uploadt zijn model in het ColorFab-systeem en selecteert een kleurontwerp. Vervolgens print hij zijn product. Om de kleuren te veranderen, wordt UV licht gebruikt om bepaalde pixels te activeren, terwijl het zichtbare licht juist kleuren deactiveert. Of liever gezegd: onder invloed van UV-licht veranderen sommige pixels van transparant in gekleurd terwijl blootstelling aan de gewone overheadprojector ze weer verandert in transparant.
Inkt
Het ColorFab-team heeft hiertoe een inkt ontwikkeld die bestaat uit een basisverf, een foto-initiator en lichtgevoelige kleurstoffen. De lichtgevoelige kleurstoffen bepalen de kleur van de basisverfstof; de foto-initiator zorgt dat deze uithardt tijdens het printen.
De kleuren zijn nog wel een beetje korrelig. Dit wil het team verbeteren door de kleuren op een andere manier te activeren. Paars zou bijvoorbeeld mooier kunnen worden door rode en blauwe pixels te gebruiken.