Investeren in Chinese arbeidsomstandigheden draagt bij aan concurrentievoordeel

Toeleveranciers die in de Chinese elektronicasector actief zijn, doen er goed aan te investeren in de arbeidsomstandigheden in hun fabrieken. De ondernemingen kunnen op die manier hun winstgevendheid verbeteren en hun concurrentievoordeel vergroten. Bovendien kunnen de bedrijven, die in het algemeen aan de grote westerse merken leveren, in sommige gevallen de investeringen die zij in de arbeidsomstandigheden doen in slechts vier maanden terugverdienen. Dit blijkt uit onderzoek van KPMG in opdracht van IDH The Sustainable Trade Initiative en in samenwerking met Elevate

Investeringen in de arbeidsomstandigheden zijn niet alleen goed voor de productiviteit. Ook het behoud van vakbekwaam personeel wordt steeds belangrijker. Het tekort aan gekwalificeerde werknemers in China wordt steeds groter, waardoor het aantrekken en behouden van personeel steeds belangrijker wordt.

 Vooral het aantrekken en behouden van jonge arbeidskrachten vergt een steeds serieuzere aanpak. Deze groep heeft niet alleen aandacht voor werktijd en beloning, maar in toenemende mate ook voor het plezier in het werk, de fysieke omstandigheden en de opleidingsmogelijkheden.

Dialoog aanzwengelen

"Het doel van het onderzoek is om de dialoog aan te zwengelen tussen productiebedrijven en de grote elektronicamerken die de producten afnemen", zegt Jerwin Tholen van KPMG Advisory.

Tholen: "Uit het onderzoek blijkt dat het mogelijk is om in de arbeidsomstandigheden te investeren en de investeringen binnen vier tot twintig maanden terug te verdienen. Als merkleveranciers bereid zouden zijn om ook te investeren en om gedurende langere tijd met de toeleveranciers te blijven samenwerken zou dit een nog sterkere impuls geven aan dergelijke investeringen".

Hogere productiviteit

Hoewel het effect van de investeringen in de arbeidsomstandigheden sterk afhankelijk is van bijvoorbeeld land en branche, wijst het onderzoek erop dat werknemers die meer betrokken zijn en betere arbeidsomstandigheden kennen, een hogere productiviteit laten zien en bereid zijn om langer bij de onderneming te blijven. Het is volgens Tholen dan ook nodig dat de bedrijven inzien dat investeringen in de arbeidsomstandigheden in hun eigen belang zijn.

Tholen: "Daarnaast is het belangrijk dat de ondernemingen voor zichzelf vaststellen welke investeringen het meest kansrijk zijn. Ook moeten de grote elektronicamerken ervoor zorgen dat hun toeleveranciers extra geprikkeld worden om duurzamer te gaan opereren en zullen zij de omstandigheden moeten creëren waardoor toeleveranciers bereid zijn om voor langere tijd investeringen te doen die zich niet binnen het gebruikelijke tijdsbestek van twaalf tot achttien maanden laten terugverdienen."

Klik hier om het onderzoek te downloaden.