IBM’s Watson herkent emoties in geschreven teksten

Kunstmatige intelligentie is pas echt realistisch als het emoties kan begrijpen. Wat heb je aan een computer die de nuances niet snapt in wat je feitelijk zegt? IBM denk te kunnen helpen: zij hebben supercomputer Watson voorzien van een upgrade met daarin een sterk verbeterde ‘tone-analyzer’.

De AI detecteert nu een breed scala aan emoties in geschreven teksten, waaronder plezier en verdriet. Als je tegen iedereen zegt dat het goed met je gaat, terwijl je eigenlijk diep in de put zit, zou Watson de subtiele melancholie moeten onderkennen. Watson is nu ook beter in het waarnemen van sociaal gedrag en persoonlijkheidskenmerken, zoals extraversie, en bestudeert hele zinnen (belangrijk voorde context) in plaats van individuele woorden.

Hij zou ook beter moeten zijn in het zelf uitdrukken van emoties. De update bevat een nieuwe tekst-naar-spraak engine die antwoorden geeft op de juiste toon. Als je bijvoorbeeld boos bent, zal de computer niet met een opgewekte stem reageren. Dat is natuurlijk nog niet hetzelfde als het initiatief nemen voor emoties, maar samen met de tone-analyzer zijn het wel stappen naar een toekomst waarin AI gevoelig is voor je stemming – en niet koud en onverschillig.

Deze verbeteringen zijn gecombineerd met een even frisse beeldherkenningseenheid; het is duidelijk dat Watson een volwaardige intelligente agent wordt en niet zomaar een business-tool.

Watson is een supercomputer van IBM. Hij kan een in spreektaal gestelde vraag interpreteren en na een zoektocht door een verzameling van encyclopedieën, boeken, tijdschriften, wetenschappelijke artikelen en gedownloade websites binnen enkele seconden een goed antwoord op de vraag geven. Watson maakt hierbij gebruik van op maat gemaakte Diepe-vraag-en-antwoordsoftware die verder gaat dan de conventionele kunstmatige intelligentie. Watson berekent ook een betrouwbaarheid van zijn antwoorden en besluit op basis hiervan of het antwoord betrouwbaar genoeg is om gegeven te worden.

Watson is vernoemd naar Thomas J. Watson, de oprichter van IBM.