Fontys Expertisecentrum ObjeXlab opent deuren

Op vrijdag 12 september opent Fontys ObjeXlab officieel zijn deuren. De feestelijke opening wordt om 14.00 uur verricht door de burgemeester van Eindhoven, Rob van Gijzel. ObjeXlab, onderdeel van het Centre of Expertise High Tech Systems & Materials, draagt met onderzoek en innovatie bij aan de nieuwste ontwikkelingen van Additive Manufacturing (3D printing) en Adaptive Robotics. Het lab is op het gebied van educatie en onderzoek een belangrijke schakel tussen bedrijven, kennis- en onderwijsinstellingen.

Robots worden slimmer, hun gedrag past zich steeds vaker aan hun omgeving aan. Robotica wint terrein in onze maatschappij en is niet meer weg te denken binnen een productieomgeving. Robots bieden een alternatief voor een tekort aan vakmensen bij specialistisch werk, zijn nooit ziek en nemen niet veel ruimte in beslag. Ook zijn adaptieve robots in staat om informatie te verwerken over de werkzaamheden en deze door te geven aan andere adaptieve robots. Hiermee wordt een netwerk van adaptieve robots gecreëerd waardoor coöperatieve netwerken ontstaan en de procesflow volledig geautomatiseerd is. Het Roboticalab werkt aan verschillende projecten met andere opleidingen en regionale MKB-ers om nieuwe toepassingen in een productieomgeving te onderzoeken.

3D-printing voor high tech industrie

Bij 3D-printen wordt een digitaal bestand omgezet in een object. Het product wordt laagje voor laagje opgebouwd door de printer. Er zijn tal van mogelijkheden met bijvoorbeeld plastic en roestvast staal. 3D-printing biedt de mogelijkheid een beperkte hoeveelheid, of slechts een uniek exemplaar te produceren. Hierdoor kunnen bedrijven – zonder hoge kosten of tijdverlies – machines ontwikkelen die nodig zijn bij hun productieproces. Verder start ObjeXlab dit najaar een project waarin duurzaamheid centraal staat. Het plastic afval van Fontys, zal worden hergebruikt in 3D printing. Het vormt de grondstof voor onderdelen zoals prototypes voor machines en andere printobjecten.

Samenwerken in Objexlab staat centraal

Naast de traditionele manier van opleiden in de vorm van stage en afstudeeropdrachten, stimuleert ObjeXlab partnerships waarin bedrijven en studenten samenwerken aan projecten. In oktober gaat een multidisciplinair team van Fontys instituten van start om een nieuwe vorm van onderwijs te ontwikkelen. Zo kunnen studenten van paramedische opleidingen samen met techniekstudenten 3D-geprinte schoenzooltjes voor één unieke gebruiker gaan ontwerpen en produceren. De regionale samenwerking met andere opleidingen, TU/e, Summa, Design Academy en Fontys instituten, is breed. Van paramedisch tot ethisch, van economie tot industrie.

De toekomst van het expertisecentrum

Het ObjeXlab richt zich op innovatieve productietechnologieën in de Brainport regio (regio Zuidoost Brabant). Het doel van het ObjeXlab is hét kenniscentrum te zijn voor praktijkgericht onderzoek en opleiden op het vakgebied van hightech innovatieve productietechnologieën.