Fietsen op banden van paardenbloem

Vredestein komt met een racefietsband van rubber uit de wortels van de Russische paardenbloem.

Voor de innovatie werkt Vredestein samen de Wageningen University & Research (WUR), een en ander binnen het onderzoekproject Drive4EU van de Europese Unie.

Natuurhars

De band is volgens de Wageningen UR de eerste fietsband ter wereld geproduceerd uit natuurrubber uit de wortels van de Russische paardenbloem. De planten zijn verbouwd in Nederland. Vredestein en WUR zijn nauw betrokken bij de ontwikkeling van dit natuurrubber en de compound die nu voor het prototype van de Fortezza Flower Power is gebruikt, biedt meer grip dan traditionele compounds. Dit heeft direct te maken met de hogere concentratie van natuurhars in deze variant.

Natuurrubber en inuline

Moedermaatschappij Apollo Vredestein is een belangrijke industriële partner in het project, dat gericht is op de ontwikkeling van de productieketen van natuurrubber en inuline uit de Russische paardenbloem waardoor de afhankelijkheid van rubber uit de rubberboom en het dreigende tekort daaraan.

Lees een uitgebreid artikel over natuurrubber uit de Russische paardenbloem in het vakblad Kunststof & Rubber (mei 2017).