FBI kraakt iPhone terrorist, zonder hulp Apple

De FBI zegt dat met succes – en zonder hulp van Apple – de iPhone 5c van de schutter in San Berdino is ontgrendeld. Apple weigerde te voldoen aan een verzoek van de FBI om toegang te verlenen tot de informatie op de telefoon. De FBI vond een externe bron die aanbood om het toestel in kwestie toegankelijk te maken zonder daarbij de hulp van Apple nodig te hebben. Specifieke details over de gebruikte methode zijn niet bekend, maar CNN meldde dat die truc alleen werkt op dat specifieke toestel.

Nu de FBI toegang heeft tot de data, laat men juridische stappen tegen Apple achterwege. In een eigen verklaring zegt het Amerikaanse ministerie van justitie dat het voor de regering een prioriteit blijft om ervoor te zorgen dat toegang tot digitale informatie mogelijk is als het gaat om nationale en openbare veiligheid. Bovendien verklaarde het ministerie dat het zal doogaan met het inzetten van alle mogelijke middelen voor deze missie, inclusief het zoeken van samenwerking met fabrikanten en het vertrouwen op de creativiteit van de publieke en particuliere sectoren.

Dit veroorzaakt een behoorlijk netelige situatie voor Apple, dat altijd een bijzonder duidelijke tegenstander was van het schenden van de privacy van klanten ten gunste van nationale veiligheid. Apple moet nu uitzoeken van welke kwetsbaarheid de geheimzinnige methode van FBI gebruik heeft gemaakt – en daar dan een patch voor maken. Maar het is niet duidelijk of de FBI dat ooit zal onthullen, en of de methode ook kan worden ingezet voor nieuwere iOS-toestellen. Intussen weet CNN dat de gebruikte methode alleen werkt op dit specifieke toestel.

Apple heeft een verklaring uitgegeven waarin het bedrijf zegt te zullen blijven vechten voor persoonlijke vrijheid, collectieve beveiliging en privacy.  De verklaring gaat niet in op de mogelijkheid dat de FBI toch in de iPhone kon komen. Hieronder de verklaring van Apple:

From the beginning, we objected to the FBI’s demand that Apple build a backdoor into the iPhone because we believed it was wrong and would set a dangerous precedent. As a result of the government’s dismissal, neither of these occurred. This case should never have been brought.

We will continue to help law enforcement with their investigations, as we have done all along, and we will continue to increase the security of our products as the threats and attacks on our data become more frequent and more sophisticated.

Apple believes deeply that people in the United States and around the world deserve data protection, security and privacy. Sacrificing one for the other only puts people and countries at greater risk.

This case raised issues which deserve a national conversation about our civil liberties, and our collective security and privacy. Apple remains committed to participating in that discussion.