EU investeert in app voor op maat gemaakte, interactieve museumrondleiding (video)

Museumbezoekers stellen binnenkort hun eigen culturele rondleiding samen, nog voordat ze zelfs het huis verlaten. Dit dankzij de nieuwe Chess technologie, die een regulier museumbezoek verandert in een persoonlijke, interactieve en verhaalvertellende ervaring.

In tegenstelling tot traditionele museumgidsen vertelt de Chess app iedere bezoeker een verhaal over de tentoonstellingen die het meest relevant zijn voor zijn of haar interesse. De app is voor heel Europa geschikt voor smartphones en tablets en is ontworpen met behulp van 3D, augmented reality technologie en geolocalisatiesoftware.

Het ‘Cultural-Heritage Experiences through Socio-personal interactions and Storytelling’ (Chess) project moet de museumervaring aantrekkelijker maken. "Een rondleiding is een ervaring die de bezoeker passief beleeft. Met Chess lijkt het museumbezoek op een spel, waaraan de bezoeker juist actief deelneemt en zo betrokken raakt bij de lokale cultuur. Bezoekers worden geïnformeerd, maar ook uitgedaagd en vermaakt. Dit is essentieel om de interesse van bezoekers te behouden, vooral die van jongeren die worden bedolven onder spelletjes op hun computers, smartphones en tablets," zegt dr. Olivier Balet van Diginext, de Franse projectcoördinator.

Hoe het werkt

De app zorgt ervoor dat het museumbezoek naar de interesses van de bezoeker wordt samengesteld. Voorafgaand aan het museumbezoek vult de bezoeker zijn of haar interesses en hobby’s op de ‘Chess visitor survey’ in. Op basis daarvan wordt een bezoekersprofiel samengesteld. De ‘Chess authoring tool’ zorgt ervoor dat ook de mensen die weinig ervaring hebben met IT, zoals museumconservatoren en medewerkers, gemakkelijk verschillende dynamische verhaallijnen kunnen ontwikkelen met multimediale inhoud. De ‘Storytelling engine’ ontwerpt op basis daarvan een route, die de bezoeker langs de voor hem of haar meest interessante kunstobjecten rondleidt. Ter afwisseling kan interactieve content worden geboden, zoals een quiz of een spelletje.

Wanneer bezoekers het museum verlaten, kunnen zij het bezoek online herbeleven en daar ook souvenirs in de vorm van een foto of video uit hun eigen verhaal vinden om te delen met familie en vrienden. Volgens dr. Maria Roussou van de Universiteit van Athene kan dit project het gedrag en de betrokkenheid van de museumbezoeker volledig veranderen. Hij krijgt de informatie op maat op basis van zijn interesse. Hij zal daardoor sneller terugkomen voor een bezoek.

Productontwikkeling en commercialisering

Chess is ontwikkeld door zeven bedrijven uit vier landen (Frankrijk, Griekenland, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland) met behulp van meer dan € 2,8 miljoen aan EU-investeringen en wordt tijdens de Innovation Convention in Brussel op 10 en 11 maart getoond. Verwacht wordt dat de app binnen twee jaar op de markt is. De proef van zes maanden in het Akropolismuseum in Athene, Griekenland, en in Cité de l’Espace in Toulouse, Frankrijk, was een groot succes.

Over Chess

Chess (Cultural Heritage Experiences through Socio-personal interactions and Storytelling) is een project dat gefinancieerd wordt door de Europese Commissie onder het European Union’s Seventh Framework Programme (FP7). Het doel van Chess is het onderzoeken, implementeren en evalueren van zowel de ervaring van gepersonaliseerde interactieve verhalen voor bezoekers van culturele plekken als hun vertelling door de culturele experts. Chess is het resultaat van de samenwerking tussen Diginext (Frankrijk), National Kapodistrian University of Athens (Griekenland); University of Nottingham (Verenigd Koninkrijk); Fraunhofer Institute for Computer Graphics (Duitsland); Real Fusio (Frankrijk); Acropolis Museum (Griekenland) en Cité de l’espace (Frakrijk). http://www.chessexperience.eu/