EU-commissie dient Neelie Kroes van repliek

De Europese Commissie heeft oud-lid Neelie Kroes op de vingers getikt. Zij uitte kritiek op de aanpak van belastingontwijking in de EU door de huidige commissaris voor mededinging, Margrethe Vestager. “We begrijpen dat het soms een uitdaging kan zijn om de rol van voormalig commissaris te verzoenen met de verleiding om publiekelijk de opvattingen weer te geven van hen in Silicon Valley of elders, die het oneens zijn met de besluiten van de commissie”, aldus de woordvoerder.

Vestager sommeerde de Ierse fiscus om 13 miljard euro aan achterstallige belasting bij de Amerikaanse technologiegigant Apple terug te vorderen. Apple’s Europese hoofdkantoor zit in Cork. Volgens de commissie zijn de belastingdeals van Ierland met Apple tegen de EU-regels.

Kroes beheerde zelf van 2004 tot 2009 de portefeuille Mededinging.  Zij werkt tegenwoordig onder meer voor internetbedrijf Uber. Ze vindt het argument van oneerlijke staatssteun niet de juiste manier om belastingontwijking aan te pakken, zei ze in een interview met de Britse krant The Guardian. "In plaats van een handjevol landen en bedrijven na te jagen omwille van het verleden, zouden we ons nu moeten focussen op het creëren van een eerlijk belastingsysteem voor de toekomst”, aldus Kroes.

Volgens Kroes gaat de Europese Commissie lijnrecht in tegen een fundamenteel principe uit het belastingrecht, namelijk dat belastingregels nooit met terugwerkende kracht gewijzigd mogen worden. Net als burgers moeten bedrijven van tevoren weten hoeveel belasting zij moeten betalen, aldus de oud-politica.