Eerste resultaten World Radio Conference: voldoende ruimte voor industrie

Tijdens de afgelopen World Radio Conference hin Genève maakten 3500 afgevaardigden van circa 150 landen wereldwijde afspraken over de bestemming van radiofrequenties voor bijvoorbeeld mobiele telefonie en omroepen.

Deze afspraken vormen de basis voor nationaal beleid voor communicatie door diverse doelgroepen waarbij gebruik wordt gemaakt van het frequentiespectrum. Dat geldt voor het bedrijfsleven, de burger maar ook voor brandweer, politie, ambulances, defensie, luchtvaart en scheepvaart.

Het Agentschap Telecom werkt op dit moment nog aan een gedetailleerde, inhoudelijke verslaglegging.  Toch zijn er al wel een paar zaken te noemen die voor de Nederlandse economie van belang zijn en waar het bedrijfsleven en ook de burger baat bij zullen hebben.

Veiligheid in de maritieme sector

Tijdens de WRC zijn  stappen gezet om verdere digitalisering van de scheepvaartcommunicatie te introduceren, ook voor verbindingen met de walstations. Dit draagt bij aan de veiligheid op het water, doordat in de toekomst eenvoudiger en goedkoper met e-mail en internet gewerkt kan worden. Dit is van grote meerwaarde voor de Rotterdamse haven, de Rijnvaart en de Noordzee. Ook voor de pleziervaart is dit van belang. Voor de verbetering van veiligheid zowel in de maritieme sector als in de luchtvaart (Schiphol) zijn afspraken gemaakt voor het storingsvrij gebruik van vitale frequenties.

Industrie zelf behoefte laten bepalen

In Europa wordt veel gebruik gemaakt van vergunningvrije toepassingen, zoals afstandsbedieningen, draadloze koptelefoons, babyfoons en sociale alarmeringssystemen. Dit zijn zogenoemde short range devices. De industrie en de gebruikers zijn gebaat bij voldoende frequentieruimte voor deze toepassingen. Tijdens de WRC is bereikt dat er geen  onnodige beperkende voorwaarden opgenomen worden in de wereldwijde regelgeving. Hierdoor kan de overheid beter tegemoet komen aan de wensen van de industrie en de wensen van de consument. Dit stimuleert innovatie in Nederland en daar profiteren Nederlandse bedrijven van. 

Meer gebruiksmogelijkheden in de 700 MHz omroepband

Tijdens de WRC 2012 is besloten dat de 700 MHz omroepband na 2015 in beginsel ook gebruikt mag worden voor mobiele breedbandtoepassingen. Dit voorstel, dat afkomstig was van de gezamenlijke Afrikaanse landen, leidde tot veel onrust, vooral in Europese landen als Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland.

Voordat mobiele communicatie naast omroep van deze band gebruik kan maken, zullen door de ITU (International Telecommunication Union) uitgebreide studies worden verricht naar: de ontwikkeling van de omroep, de ontwikkeling van mobiel, het ongestoord gedeeld gebruik (sharing), en de positie van de huidige (mede) gebruikers in de betrokken band.

Een definitief besluit zal tijdens de volgende WRC-2015 worden genomen, nadat de studies zijn afgerond.

Nieuwe Ontwikkelingen

1.Software defined radio

Er zijn technieken in ontwikkeling die het mogelijk maken dat radioapparatuur, met behulp van software kan worden aangepast. Dit maakt het ook mogelijk om bijvoorbeeld een mobiele telefoon geschikt te maken voor een nieuwe standaard door hierop nieuwe software te downloaden. Het voordeel voor de consument is dat hij bij innovatieve ontwikkelingen niet steeds nieuwe apparatuur nodig heeft. Dit heet Software Defined Radio. Tijdens de WRC heeft Nederland succes geboekt met het voorkomen van onnodige regelgeving, die deze innovatie zou kunnen inperken.

2. Cognitieve radio

Landen zoals een aantal van de voormalige Sovjetlanden wilden regelgeving opstellen om dynamisch gebruik van spectrum in te perken. Deze cognitieve radiosystemen maken het mogelijk dat ongebruikte  delen van het spectrum toch ingezet kunnen worden. Deze zogenoemde witte vlekken in het spectrum blijven nu namelijk nog onbenut en kunnen met cognitieve radio wel worden gebruikt. Dit maakt flexibeler en doelmatiger frequentiegebruik mogelijk.

De voormalige Sovjet landen wilden het liefst voorschriften om deze innovatieve ontwikkeling later nog te kunnen beperken. Zo ver is het uiteindelijk niet gekomen.

Wetenschappelijk onderzoek

Nederland heeft samen met andere landen succesvol gelobbyd voor meer ruimte ten behoeve van wetenschappelijk gebruik van spectrum. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld satellietweerkaarten nog nauwkeuriger gemaakt worden. Ook klimaatonderzoek kan dan nog beter uitgevoerd worden. Voor het nog nagenoeg volledig onontgonnen spectrumgebied tussen 275 en 3000 GHz zijn banden gereserveerd die in de toekomst gebruik kunnen worden voor wetenschappelijke doelen. Hierbij kan gedacht worden aan aardeobservatietechnieken die behulpzaam zijn bij het onderzoek naar milieuvervuiling en klimaatveranderingen.