Eerste Dutch Technology Week vindt plaats in regio Eindhoven

Van 1 tot en met 8 juni wordt voor de eerste keer de Dutch Technology Week (DTW) georganiseerd, in de slimste regio van de wereld. Professionals, scholieren, studenten en het brede publiek worden tijdens deze week verrast met technologische innovaties waar deze regio trots op is. Zo zitten in de meeste smartphones en tablets chips die met de machines van ASML worden gemaakt. Vlieg je vanaf Schiphol naar Barcelona? Dan wordt je bagage vervoerd met de bagagesystemen van Vanderlande uit Veghel. En de slimme pil van Philips weet door een ‘ingebouwde navigatie’ precies op welke plek in het een lichaam eedicijn nodig is. Dit zijn enkele voorbeelden van het grote aantal innovaties uit deze regio.

De kracht en het bijzondere karakter van de hightech industrie in Brainport regio Eindhoven worden tijdens de DTW zichtbaar. Er worden hier mooie, innovatieve en relevante producten ontwikkeld, gemaakt en internationaal verkocht. Ook wordt de behoefte aan technici steeds groter. Als er acties uitblijven om jongeren te interesseren voor technologie zal het tekort in 2016 zijn opgelopen tot 155 000. Met de DTW willen de initiatiefnemers de (inter)nationale reputatie van de Nederlandse hightech industrie versterken.

Met de ambitie om de DTW uit te laten groeien tot een evenement van het kaliber Dutch Design Week.

De week wordt gedragen door gemeenten uit Brainport, TU/e, High Tech Campus Eindhoven, ASML, ROC Eindhoven, Eindhoven365, VDL, Bex*communicatie, TNO, DAF, AAE, Triceps, Fontys Hogescholen, Philips, Brainport Development en ruim twintig andere bedrijven uit de regio.

Maatschappelijke uitdagingen

Technologie maakt innovatie mogelijk, zo noodzakelijk voor de maatschappelijke thema’s zoals energie, schoon water, voedsel, veiligheid en milieu. Daarnaast draagt technologie in belangrijke mate bij aan onze welvaart en welzijn. Tijdens de DTW kan iedereen technologie beleven en ervaren dat technologie zorgt voor innovatie, maatschappelijk relevant is, in belangrijke mate bijdraagt aan welvaart en welzijn en uitdagend is om in te werken en te investeren.

Behoefte aan gekwalificeerd technisch personeel groeit

"De Nederlandse hightech industrie creëert welvaart en banen, en heeft daarvoor de komende jaren grote behoefte aan gekwalificeerd technisch personeel", zegt Frits van Hout, chief marketing officer van ASML. "De kennisintensieve industrie maakt producten met hoge toegevoegde waarde dankzij het enthousiasme en de vindingrijkheid van honderdduizenden technologen. Tijdens de Dutch Technology Week tonen zij technologie van vandaag en morgen en laten ze de volgende generaties ervaren hoe leuk en spannend het is om mee te werken aan uitvindingen die de wereld veranderen."

"De regio Zuidoost-Nederland onderscheidt zich door een sterke concentratie van internationaal opererende hightech bedrijven en kennisinstellingen", aldus Jo van Ham, lid van het college van bestuur van de TU/e. "De samenwerking tussen overheid, industrie en wetenschap is hier zeer intensief en succesvol. Met de Dutch Technology Week kunnen we laten zien hoe we in deze regio bijdragen aan oplossingen voor grote maatschappelijke vraagstukken, zoals energie, gezondheidszorg en mobiliteit. Ook kunnen jonge mensen in deze regio hun dromen realiseren. Kortom: the place to be voor bètatalenten!"

Nienke Meijer, lid College van Bestuur Fontys Hogescholen: "De kennisinstellingen werken al nauw samen, ook als het gaat om de aanwas van technische professionals. Daarbij denken we echt vanuit de keten, van mbo tot hbo en universitair niveau. In het bedrijfsleven is op al deze niveaus behoefte aan echt goed opgeleide mensen. Daarom ben ik zo blij met dit initiatief, waarin kennisinstellingen, bedrijfsleven en overheid met elkaar samenwerken om te laten zien wat we allemaal voor elkaar krijgen in deze Brainport Regio."