Een industrieel IoT-platform rond batterijloze sensoren

Start-up Everactive heeft industriële sensoren ontwikkeld die de klok rond werken, minimaal onderhoud vergen en meer dan 20 jaar meegaan. De MIT-spin-off creëerde de sensoren niet door zijn batterijen opnieuw te ontwerpen, maar door ze helemaal te elimineren.

De sleutel zijn de ultra-low-power geïntegreerde schakelingen die energie halen uit bronnen zoals interieurlicht en trillingen om gegevens te genereren. De sensoren sturen die gegevens continu naar het cloudgebaseerde dashboard van Everactive, dat gebruikers realtime inzichten, analyses en waarschuwingen geeft over hun industriële IoT-apparaten.

"Het wordt allemaal mogelijk gemaakt door de ultra-low-power chips die continue monitoring ondersteunen", zegt CCTO David Wentzloff. "Omdat onze krachtbron onbeperkt is, maken we geen compromissen, zoals het uitschakelen van radio’s, om de batterij te sparen."

Condenspotten en rotatie

Everactive bouwt afgewerkte producten rondom zijn chips die klanten snel in grote aantallen kunnen inzetten. Het eerste product controleert condenspotten, die condensaat uit stoomsystemen laten ontsnappen. Ook heeft het bedrijf een sensor ontwikkeld om roterende machines te monitoren die draait op de tweede generatie batterijloze chips.

De sensoren kunnen worden aangedreven door kleine trillingen, lampen van slechts 100 lux en warmteverschillen van minder dan 10 graden Fahrenheit. De apparaten kunnen temperatuur, versnelling, trillingen, druk en meer detecteren.