Duitse staalprijs voor milieuvriendelijke staalcoatings

Extreme High-speed Laser Material Deposition (EHLA), ontwikkeld door het Fraunhofer-Institut für Lasertechnik (ILT), is op 13 juni van dit jaar onderscheiden met de tweede plaats bij de innovatieprijzen van de Duitse staalindustrie. Het gaat om een milieuvriendelijk, lasergebaseerd alternatief voor hardverchromen en chroom(VI)-coatings.

Doel van de staalprijzen is de innovaties voor het voetlicht halen die laten zien dat het materiaal ook in de toekomst een goede keuze is en blijft. Niet alleen kijkt de jury naar producten van staal maar ook naar innovatieve processen zoals EHLA, dat in 2017 ook al de Joseph von Fraunhofer-prijs heeft gewonnen Prize in 2017. 
Snel en economisch
De technologie betekent een grote stap vooruit bij het beschermen van metalen componenten die aan hoge spanningen onderhevig zijn tegen slijtage en corrosie. Voorheen werd hierbij vooral op hardverchromen vertrouwd. De zeer snelle variant van het bekende laserpoederproces heeft in de oppervlaktetechniek een heroriëntatie teweeggebracht als het gaat om op chroom(VI) gebaseerde deklagen. EHLA smelt de metaalpoederdeeltjes direct in de laserstraal en verhoogt de gangbare processnelheid  van maximaal een paar meter minuut naar snelheden tot wel 500 m per minuut. Behalve extreem snel is het proces ook economisch: de laagdikte bij EHLA ligt tussen de 25 en 250 micrometer in plaats van de gebruikelijke laagdikte van 500 micrometer of meer.
Nederlandse toepassing
Het EHLA-concept wordt sinds 2015 toegepast door IHC Vremac Cylinders BV dat inmiddels honderden hydraulische cilinders met de technologie heeft gecoat voor offshore-toepassingen overal in de wereld. De cilinders zijn tot 10 m lang met diameters tot 500 mm. De cilinders zijn gecoat met legeringen die ze beschermen tegen slijtage en corrosie onder extreme omstandigheden. Trump levert inmiddels lasersystemen in de TruLaser Cell-reeks die gebruikmaken van het EHLA-proces voor componenten van diverse afmetingen.
China
Veel van de klanten die de nieuwe systemen afnemen bevinden zich in China. In 2017 heeft ACunity GmbH – een spin-off van Fraunhofer ILT – verschillende machines geleverd aan het Advanced Manufacture Technology Center in Beijing. Daaronder bevind zich ook een vijfassig systeem met speciaal ontwikkelde EHLA-nozzle-technologie. Het overheidsinstituut houdt zich intensief bezig met nieuwe milieuvriendelijke processen die verantwoordgebruik maken van natuurlijke bronnen. Gebaseerd op de voorlopige onderzoeksresultaten heeft een Chinese onderneming onlangs besloten drie grote EHLA-systemen aan te schaffen voor het coaten van hydraulische offshore-cilinders . Meer orders worden verwacht omdat in navolging van de EU wil China de komende twee jaar het hardverchromen aan banden leggen.