Toen Hans en Grietje het bos introkken, strooiden zij broodkruimels om hun weg terug weer te kunnen vinden. In onze huidige wereld zijn de mobiele telefoon, het GPS, WiFi en Bluetooth de digitale broodkruimels die ons leiden naar familie, vrienden en collega’s. Ze helpen met het vinden van onze locatie en kunnen de te volgen route in kaart brengen.
Maar hoewel dergelijk toestellen alom aanwezig zijn, vertrouwen de huidige brandbestrijders met enkele uitzonderingen nog steeds op 20e-eeuwse radio’s, waarvan de ouderweste analoge signalen moeite hebben om door puin of beton heen te komen. Als een brandweerman heldhaftig een met rook gevuld gebouw, tunnel of bos binnengaat zal een UHF-radio en zelfs een GPS-satelliet hem niet volgen. De brndwerman verdwijnt van de kaart.
Hitte- en waterbestendig
Voor zo’n directe hulpverlener kan radiostilte dodelijk zijn. Daarom combineert het Amerikaanse ministerie van binnenlandse veiligheid nu twee eerder ontwikkelde, hitte- en waterbestendige draadloze systemen met een nieuw ontwikkelde technologie. Samen kunnen deze drie technologieën levens redden.
Een van de onderdelen is Glanser (Geospatial Location Accountability and Navigation System for Emergency Responders), een microgolfradio met een lichtgewicht batterij en een serie navigatiecomponenten, ondergebracht in een tracking instrument ter grootte van een paperback. In de brandweerwagen worden Glanser’s signalen ontvangen en verzonden via een klein USB-basisstation dat is ingeplugd in een laptop. Als de brandweerlieden zich verplaatsen van kamer naar kamer en van verdieping naar verdieping toont het scherm van de laptop elke stap die zij verzetten.
Het tweede apparaat is de Phaser (Physiological Health Assessment System for Emergency Responders) en die bewaakt de lichaamstemperatuur, de bloeddruk en de polsslag van de drager. Ook deze gegevens worden naar het basisstation verzonden. Als de brandweerman of -vrouw valt of buiten westen raakt, kunnen collega’s toesnellen en hem of haar in veiligheid brengen. – daarbij geleid door Glanser.
Net als de eerste snoerloze telefoons zenden Glanser en Phaser op 900 MHz, een frequentie die door muren heen zou kunnen dringen. Maar doordat het om mobiele toestellen gaat, zijn de zenders extreem bescheiden. Hun signaal kan worden tegengehouden door een muur, of bij een bosbrand door een rij bomen. Daarom zou het signaal via routers moeten worden doorgegeven. En dat is een enorme uitdaging. Wat nodig is, is een router met eigen voeding die tegen de hitte kan. Daarvoor wordt nu een minuscule wegwerp-router ontwikkeld van ongeveer 2,5 x 2,5 x 1,25 cm groot, die waterproof is en hittebestendig tot 260 ºC. De Wisper (Wireless Intelligent Sensor Platform for Emergency Responders) bevat een digitale zendontvanger, een antenne en een 3 V lithiumbatterij.
En zo gaat het dan in zijn werk: elke brandbestrijder die het gebouw betreedt heeft aan zijn riem een waterproof ‘broodtrommeltje’ met vijf routers. Als hij zich achter een betonnen muur begeeft of buiten radiobereik raakt, geeft het basisstation aan het broodtrommeltje opdracht om een ‘broodkruimel’ te laten vallen. De uitgestrooide routers vormen samen een automatische reconfigureerbaar netwerk. Dat Wisper-netwerk kan voor de brandbestrijder het verschil betekenen tussen leven en dood.