Dow Energieprijs 2007 voor Mark van Loosdrecht

De Raad van Bestuur van Dow Benelux heeft de Dow Energieprijs 2007 uitgereikt aan Mark van Loosdrecht voor zijn bijdrage aan een innovatieve biologische afvalwaterzuiveringsmethode. Zijn vinding maakt een energiebesparing van 30 procent mogelijk bij het zuiveren van afvalwater en zou de manier waarop we nu afvalwater zuiveren binnen enkele jaren ingrijpend kunnen veranderen. Mark […]

De Raad van Bestuur van Dow Benelux heeft de Dow Energieprijs 2007 uitgereikt aan Mark van Loosdrecht voor zijn bijdrage aan een innovatieve biologische afvalwaterzuiveringsmethode. Zijn vinding maakt een energiebesparing van 30 procent mogelijk bij het zuiveren van afvalwater en zou de manier waarop we nu afvalwater zuiveren binnen enkele jaren ingrijpend kunnen veranderen. Mark van Loosdrecht ontving de prijs uit handen van Jacqueline Cramer, minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM), tijdens een door Dow georganiseerd energiedebat in Den Haag. Daarnaast heeft Pepijn Pronk de Dow Dissertatieprijs gewonnen voor zijn onderzoek naar ijsslurrie met een wervelbed-warmtewisselaar.

De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) treedt op als deskundige onafhankelijke jury voor deze belangrijke prijs die de afgelopen twintig jaar is uitgereikt voor innovaties op het terrein van energie-efficiëntie. Dit jaar gaat de prijs naar hoogleraar biotechnologie Mark van Loosdrecht, voor zijn bijdrage aan de nieuwe aëroob korrelslibtechnologie. Hierbij vormen aërobe – zuurstof gebruikende – bacteriën korrels in het te zuiveren water. Het grote voordeel van deze korrels is dat ze snel bezinken en dat alle benodigde biologische zuiveringsprocessen binnen deze korrels plaatsvinden. De techniek is zowel interessant voor huishoudelijk als voor industrieel afvalwater.
Door intensieve samenwerking met de waterindustrie is het concept snel op commerciële en internationale schaal ontwikkeld. De eerste praktijkinstallaties zijn al gerealiseerd in de industrie en verschillende waterschappen zijn bezig de technologie te introduceren.

Dissertatieprijzen
Tevens werden twee proefschriften beloond met een Dow Dissertatieprijs, waaronder die van Pepijn Pronk voor zijn onderzoek naar ijsslurrie met een wervelbed-warmtewisselaar.

Over de Dow Energieprijs
De Dow Energieprijs is een initiatief van Dow Benelux en wordt sinds 1985 uitgereikt aan diegenen die zich bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor de bevordering van duurzame ontwikkelingen in de procesindustrie. Behalve het verminderen van de belasting van het milieu betreft dit vooral een efficiëntere benutting of omzetting van energie en/of grondstoffen en ontwikkelingen op het terrein van duurzame energiebronnen. De prijs is ingesteld door Dow Benelux, nadat het bedrijf de Energieprijs in 1983 kreeg toegekend door het ministerie van Economische Zaken. Aan de Dow Energieprijs is een geldprijs van 25.000 euro verbonden en aan de Dow Dissertatieprijzen een prijs van 5000 euro.

De prijzen worden uitgereikt op voordracht van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, de KNAW. De jury van de Dow Energieprijs bestaat uit prof. dr. ir. A.A. van Steenhoven (voorzitter) en de leden prof. dr. E. Drent, dr. ir. M.J. Groeneveld, prof. dr. ir. J.J. Heijnen en prof. dr. ir. W.P.M. van Swaaij.

www.knaw.nl/dow/  

Mark van Loosdrecht
Prof.dr.ir. Mark van Loosdrecht promoveerde aan de Landbouw Universiteit Wageningen en werd in 1999 aan de Technische Universiteit Delft tot hoogleraar benoemd. In die functie heeft hij aan de wieg gestaan van vele nieuwe ontwikkelingen op het gebied van milieutechnologie, waarbij energiebesparing altijd centraal heeft gestaan. De concepten en vindingen van Mark van Loosdrecht hebben geleid tot vele patenten en honderden wetenschappelijke publicaties.

Pepijn Pronk
Dr.ir. Pepijn Pronk ontvangt de Dow Dissertatieprijs 2007 voor zijn onderzoek naar de productie van ijsslurrie met een wervelbed-warmtewisselaar. Hij is aan de Technische Universiteit Delft cum laude gepromoveerd op dit onderzoek. Deze methode voorkomt de nadelige aanhechting van ijskristallen in installaties, waardoor deze beter en zuiniger presteren. Pronk heeft het mechanisme achter ijsvorming in installaties ontrafeld en door de toepassing van wervelende staaldeeltjes een doorbraak bewerkstelligd. Zijn onderzoek biedt kansen om te komen tot beter renderende en dus duurzamere koeltechnieken die voor vele toepassingen geschikt zijn.
Pepijn Pronk is werkzaam bij Corus, bij de afdeling Research, Development and Technology, waar hij zich onder andere bezighoudt met het duurzamer produceren van staal, onder meer door het energiegebruik terug te dringen.