De wankelmotor van Mazda komt terug

Wankelfans, opgelet! De beroemde wankelmotor (rotatiemotor) van Mazda maakt een comeback. Hij wordt gebruikt in een elektrische auto als range-extender.

Martijn ten Brink, vice president sales en customer service van Mazda Motor Europe, bevestigt in een interview met ZERauto.nl dat de rotatiemotor, ook bekend als de wankelmotor, spoedig een comeback maakt. Mazda introduceert in 2019 een volledig elektrische auto. Die wordt optioneel leverbaar met een range-extender in de vorm van een wankelmotor.

Ten Brink: "Dat is vooral om eventuele zorgen van klanten weg te nemen. Niet echt nodig, want de gemiddelde koper legt per dag gemiddeld 60 kilometer af van huis naar werk en weer terug."

Eenschijfsmotor

De rotatiemotor heeft geen turbo en is een eenschijfsmotor. Hij fungeert puur als generator. Hij wordt vlak geplaatst en is zo groot als een schoenendoos. "Met wat randzaken zoals koeling praat je over het formaat van twee schoenendozen, nog altijd heel compact. De wankelmotor is trillingsvrij. De koper gaat daarom niets merken als de range-extender aanspringt als het accupakket leeg raakt."