De kwantumcomputer in vijf colleges

Harry Buhrman, hoofd van de onderzoeksgroep quantum computing van het CWI, geeft het Nederlandse publiek vijf colleges over de do’s en don’ts van de kwantumcomputer. Hij doet dit in een collegereeks van de Universiteit van Nederland. De vijf colleges zijn beschikbaar via de site van de Universiteit van Nederland.

De kwantumcomputer is een van de grootste beloftes voor de 21e eeuw en zal fundamenteel sneller berekeningen kunnen uitvoeren dan conventionele computers door gebruik te maken van effecten uit de kwantummechanica. Het onderzoek wordt gedomineerd door twee belangrijke vragen: Wat kan een kwantumcomputer en zijn we in staat een kwantumcomputer te bouwen.

Het onderzoek van Buhrman richt zich op nieuwe toepassingsgebieden van de kwantumcomputer en in het bijzonder op de vraag welke specifieke taken een kwantumcomputer beter kan uitvoeren dan een gewone computer. Hoewel het bouwen van een werkbare kwantumcomputer nog ver weg is, is onderzoek naar nieuwe toepassingsgebieden volgens Buhrman van essentieel belang voor de verdere ontwikkeling van zo’n computer.

Tot dusver toont onderzoek aan dat kwantumcomputers sommige problemen sneller kunnen oplossen. Kwantumcomputers kunnen bijvoorbeeld exponentieel sneller grote getallen factoriseren met als gevolg dat alle veelgebruikte beveiligingssystemen op internet gebroken zullen worden. Ook kan een kwantumcomputer sneller in ongeordende data zoeken.

Een andere toepassingsgebied is cryptografie. Met behulp van kwantuminformatica  is het mogelijk om boodschappen geheel veilig te versturen. Ook bestuderen onderzoekers de mogelijkheid van op locatie gebaseerde cryptografie. Het uitgangspunt is hierbij dat de geografische positie van een persoon wordt gebruikt als sleutel tot beveiligde data en diensten.

Voor andere problemen is aangetoond dat de kwantumcomputer niet sneller werkt dan een klassieke computer. Volgens Buhrman is het voor de toekomst van de kwantumcomputer cruciaal om te onderzoeken voor welke problemen de kwantumcomputer voordelen biedt.

Collegereeks Universiteit van Nederland