Bionische hand wordt steeds realistischer (video)

De Bebionic 3 is een van ’s werelds meest geavanceerde handprothesen. De techniek heeft nu duidelijk een keerpunt bereik: het zijn niet langer onhandige en ontoereikende vervangingen, maar ze kunnen echt weer een groot gedeelte van verloren vaardigheden herstellen.

De hand van Nigel Ackland werd vijf jaar geleden verbrijzeld in een industriële mixer. Na het ongeluk probeerde Ackland een hele serie van protheses. Van een passieve hand, tot een haak die hij open en dicht kon doen, tot een soort elektrische knijpers. Toch was hij hiermee niet tevreden en dus ging hij op zoek naar iets beters.

Myoelektrische hand

Pas geleden heeft Ackland de Bebionic 3 aangemeten gekregen en hij is er weg van. De prothese is ontwikkeld door RSL Steeper en is een zogeheten myoelektrische hand. De hand wordt aangestuurd door bewegingen en elektrische activiteit van twee nog intacte spieren in de geamputeerde arm. De arm kent 14 afzonderlijke grepen, variërend van een sterke grip tot een grip op ‘handschudsterkte’. De prothese kan daarnaast 45 kilo dragen.

Ackland geeft ook aan dat hij de hand kan gebruiken voor dingen waar hij niet voor ontworpen is, bijvoorbeeld een toetsenbord: "Ik kan nu weer met twee vingers typen", aldus een enthousiaste Ackland.

De Bebionic van RSL Steeper is niet de enige geavanceerde prothese. Ook de ‘i-limb ultra’ van Touch Bionics is een zeer geavanceerde myoelektrische handprothese. De i-limb kan, net als de Bebionic, individuele vingers aansturen en heeft een krachtige grip. Maar patiënten (en hun verzekeringsmaatschappijen) krijgen de protheses niet voor een prikkie. Zowel de Bebionic 3 als de i-limb kosten tussen de 12.000 en de 19.000 euro.