Betrouwbaar draadloos sensornetwerk voorkomt uitval van machines

UT- promovendus Kallol Das heeft een betrouwbaar draadloos sensornetwerk gemaakt waarmee storingen van machines kunnen worden voorspeld. Door een grondige analyse van trillingen van machines is te zien hoe het is gesteld met de mechanische staat van de machines. Das is betrokken bij een kortgeleden afgesloten Europees EU-FP7 onderzoeksproject dat het mogelijk maakt om trillingen van machines in de industrie beter te begrijpen.

Machines trillen altijd vanwege rotatie van de onderdelen en zijn daarom continu in beweging. Een beperkt aantal onderzoeksgroepen in de wereld onderzoekt trillingen, waaronder de groep Pervasive Systems van het Instituut CTIT aan de UT. Als je de trillingen van machines onder controle hebt (je ziet op een monitor dat de grafische weergave constant is) dan kun je aan de afwijkende pieken zien dat er een fout aan komt. Kallol Das monitort deze trillingen met behulp van draadloze netwerken.

Veilig voor vliegtuigen, helikopters en treinen

"Als je in staat bent de aankomende fouten te voorspellen door de pieken in bijvoorbeeld de lagers van een machine te detecteren, dan kun je alvast anticiperen op het probleem. In de industrie van bijvoorbeeld vliegtuigen, helikopters en treinen zorgt dat voor veiligheid van de passagiers, maar ook voor kostenverlaging van de fabrikant. Bovendien zorgt deze aanpak voor een efficiënt productieproces en is de kwaliteit veelal gewaarborgd."

Betrouwbaar monitoren

Kleine kastjes, de zogenoemde nodes vangen met complexe data real time de afwijkingen op. En nog voordat de boel vast loopt is er al een ‘noodsignaal’ afgegeven aan het netwerk en kan het defect van de machine voorkomen worden. Het is een betrouwbare manier van monitoren. Het monitoren van trillingen in machines is de toekomst en zal overal ter wereld worden toegepast, waaronder in vliegtuigen, treinen en bijvoorbeeld bij fabrieken in de auto-industrie of kraanindustrie.

Smart- industrie

De aanpassing naar draadloze technologieën in procesautomatisering in de industrie gaat (nog) traag. Maar eenmaal overgestapt is het voordeel groot: traditionele bekabelde systemen zijn niet meer nodig, onderhoud is beperkt en het is betrouwbaar, real-time en robuust. Tijdens het symposium voorafgaand aan de promotie van Das verkennen wetenschappers een aantal nieuwe en opkomende technologieën die een essentiële rol gaan spelen bij smart-industrie (Industrie 4.0).

Kallol Das promoveerde aan de Universiteit Twente op zijn proefschrift "Industrial Wireless Networking With Resource Constraint Devices"