Assen zoekt testrijders voor Sensor City (video)

Deze maand start het werven van reizigers uit Assen en omgeving om mee te doen in het onderzoeksproject Sensor City Assen. Daarin doet een consortium onder leiding van TNO onderzoek naar een intelligent verkeerssysteem op basis van sensortechnologie. De deelnemende automobilisten testen een aantal nieuwe ICT-services variërend van intelligente navigatiesystemen en multimodale reisadviezen tot adviezen voor veilig rijden.

Het experiment vindt plaats binnen Sensor City Mobility dat wordt gevormd door een consortium van bedrijven en overheid. Sensor City Mobility wil reizigers faciliteren om gemakkelijk, slimme en optimale reiskeuzes te laten maken door een persoonlijk reisadvies. Tegelijkertijd wil het consortium bijdragen aan collectieve mobiliteitsdoelen zoals het bevorderen van de doorstroming, het verbeteren van de verkeersveiligheid en het verminderen van de uitstoot van schadelijke stoffen.

Sensor City Mobility wordt gevormd door: DySI, Elevation Concepts, Gemeente Assen, Goudappel Coffeng, Magicview, Mobuy, NXP, 9292, Parkingware, Peek Traffic, Quest Traffic Consultancy, TNO en TomTom.

Nieuwe diensten testen

Enkele honderden reizigers in Assen en omgeving krijgen de kans de diensten van de toekomst te testen. Een groot aantal van hen gaat nieuwe diensten testen via een kastje ( On Board Unit) en tablet in de auto. Daarnaast wordt een groot aantal reizigers voorzien van diverse handige apps voor op een smartphone. Door gebruik te maken van sensortechnologie langs de kant van de weg, in de auto en op de smartphone, wordt data verzameld en vertaald naar informatie waarmee slimme diensten in staat zijn te anticiperen in plaats van te reageren op de actuele verkeerssituatie. Reizigers en wegbeheerders krijgen actuele informatie waardoor reizigers efficiënter, veiliger en schoner van A naar B reizen.