WunderBar: elektronische chocoladereep voor IoT-apps

Stel je voor dat je een waarschuwingsmelding zou krijgen als je van huis vertrekt zonder je portefeuille of je sleutels, of als je kamerplanten dringend aan een druppeltje water toe zijn. Het jonge bedrijf Relayr bedacht een makkelijke manier om dergelijke apps voor het Internet of Things te ontwikkelen, zonder je druk te hoeven maken over de hardware. App-ontwikelaars krijgen daarmee snel toegang tot data over de fysieke wereld met eenvoudig te gebruiken ontwikkelhulpmiddelen.

Het vorig jaar in januari opgerichte bedrijf Relayr is een crowdfunding-campagne begonnen voor een hardware-ontwikkelkit die ontwikkelaars moet helpen bij het experimenteren met het bouwen van apps voor het langverwachte Internet of Things.

De oplossing van Relayr om het samengaan van software apps en discrete sensoren te vereenvoudigen is een ‘chocoladereep’ van sensoren. Ontwikkelaars hebben draadloos toegang tot deze sensoren en ze kunnen ze integreren in software voor de Android- iOS- en Node.js-platforms.

Deze zogenoemde WunderBar moet de zaken eenvoudig maken, doordat app-developers sensoren niet meer via draden hoeven te verbinden. Relayr levert ook bibliotheken, tutorials en voorbeelden om te helpen bij het bouwen van apps die gebruik maken van data die zijn gegenereerd door de sensoren. Ze kunnen vrijuit spelen met stukken hardware door een segment van de Wunderbar af te breken om de desbetreffende sensor te plaatsen op een plek waar ze data willen verzamelen – zonder solderen, zonder gedoe.

Krachtige modulen

De WunderBar heeft zes krachtige smart modules, waarvan drie met sensoren voor temperatuur, benadering, licht, kleur, vocht en beweging. Een vierde helpt bij de bediening van je home-entertainmentsysteem met een infraroodzender. De overige twee zijn nog vrij te kiezen via de crowdfunding-actie. De modules zijn ‘out of the box’ direct bruikbaar voor apps.

Omdat de WunderBar een ontwikkelkit is, kan zonder al te veel kennis en met gebruik van de makkelijk toegankelijke GPIO-pads vrijwel alles snel slimmer worden gemaakt.  

Verbeelding op hol

Of het nou voor praktisch gebruik is, zoals het bewaken van de woning, of voor de grap, de toepassingsmogelijkheden van de Wunderbar zijn schijnbaar onbegrensd. Ter inspiratie hier een paar eenvoudige en leuke ideeën voor slimme apps:

  • Als het gaat regenen wordt je erop gewezen om een paraplu of regenjas mee te nemen;
  • Op vakantie? Programmeer een app voor je planten, om de buren te helpen herinneren ze water te geven;
  • Werk je online boodschappenlijst bij als het toiletpapier op is;
  • Nooit meer koude koffie of warm bier: de temperatuursensor waarschuwt voordat het te laat is;
  • Bespaar je baby huilbuien e luieruitslag met een alarm dat afgaat als de luier vol is.

Binnen 10 minuten

Met de WunderBar tutorial ‘Hello Thermometer’ maak je je eerste IoT-app binnen tien minuten. De bibliotheken, tutorials en voorbeelden die nodig zijn voor het gebruik van de sensoren zijn bij de ontwikkelkit beschikbaar.

Als je al ervaring hebt met het ontwikkelen van apps – met Xcode, Android SDK, of text editor met command-line compilers – kun je daarmee gewoon doorgaan, maar nu met toegang tot data van de fysieke omgeving.

Tutorial apps

In de ontwikkelkit is een aantal demo-apps opgenomen. Die kunnen alle worden gebruikt op je telefoon of tablet en werken met je geregistreerde WunderBar modules.

Met de apps wordt een aantal belangrijke thema’s geïntroduceerd voor het werken met de Wunderbar en het Relayr-platform in het algemeen:

  • Registratie en authentificate van je app op het platform;
  • Gebruik van het Relayr authentificatie framework/biblotheek om gebruikers met elkaar te verbinden;
  • Toegang tot een lijst met beschikbaar componenten en modules;
  • Sensormodulen associëren met je app;
  • Lezen en schrijven naar sensormodulen;
  • Omgaan met modificaties.

Als je de beginselen van het weken met het Relayr-platform eenmaal onder de knie hebt, ben je volledig in staat om te coderen voor de wereld om je heen

Bouwen en testen van apps

Hoe goed je frameworks en bibliotheken ook zijn, je moet toch kunnen onderzoeken hoe een sensor werkelijk functioneert. Met het ontwikkeldashboard bij Wunderbar kunnen eenvoudig grafische simulatoren worden ingevoegd om testscenario’s voor je app te maken. Ze sturen echte events naar de cloudgebaseerde device-integratielaag, waardoor het mogelijk is om de volledige levenscyclus van events te bekijken en testen.

Met de HTML log-viewer kun je de sensoractiviteit bekijken – in real time maar ook de historie. Dat helpt bij het begrijpen van de data die naar je app komen. Natuurlijk heeft een simulator zijn beperkingen – daarom is de WunderBar ontwikkeld. Daarmee kun je zien hoe de app respondeert als de sensoren veranderingen waarnemen in de echte wereld.

Geen draden

De WunderBar bestaat uit zeven modulen. De hoofdmodulen is uitgerust met een ARM Cortex ‘M’ microprocessor. Zijn grotere broer, de ‘A’, zit waarschijnlijk in je smartphone. De microprocessor maakt verbinding met het internet via de WiFi unit.

Om te communiceren met de andere modulen gebruikt hij Bluetooth Low energy – dat is dezelfde technologie die wordt gebruikt in iBeacon. Daarmee kunnen de sensoren of de batterijniveaus van de andere modulen worden uigelezen. Alle activiteit rond de WunderBar wordt verzonden naar het Relayr-platform, waar de signalen eenvoudig toegankelijk zijn om ermee te werken. Daarvoor is geen diepgaande kennis nodig; ze zijn beschikbaar via API’s, frameworks en bibliotheken. De voorbeelden en tutorials zijn zo ontworpen dat je snel aan de slag kunt met het ontwikkelen voor een programmeerbare wereld.

De crowd beslist

En om aan te sluiten bij de kracht van het delen en openheid is de zesde module een elementaire BLE Beacons. Relayr voegt naar wens een sensor toe, zolang het past binnen het budget. Via http://forum.relayr.de/ kan worden gekozen: de populairste sensor zal worden bijgevoegd.

Voorgedefinieerde smart modules

De smart modules zijn uitgerust met hun eigen Bluetooth Low Energy (Beacon) processor en een batterij die de unit een jaar lang van energie voorziet:

  • Licht / kleur / nabijheid;
  • Gyroscoop / accelerometer;
  • Thermometer / vochtigheid;
  • IR transmitter (afstandbediening);
  • Crowdsourced sensor.

Veilig

Met de Relayr verbindingsapp voor iPhone en Android kun je eenvoudig je WiFi-gegevens invoeren voor een veilige verbinding tussen de sensormodulen en de relay-cloud. Aanklikken van  ‘Secure-It’  creëert unieke certificatie voor je WunderBar en maakt een veilige SSL-verbinding naar de cloud mogelijk met data-encryptie.

Print je ‘Chocolade’ sensorbehuizing

Aan de eerste kopers die zich hadden aangemeld voor de  Limited Beta Insanely Special Price gaf Relayr een setje 3D-geprinte ‘chocolade’ WunderBar behuizingen cadeau. Het ontwerp daarvan komt voor iedereen  beschikbaar op Thingiverse zodat je het zelf kunt modificeren en printen.

Relayr OpenSensor cloud

Het Relayr platform maakt het ontwikkelaars mogelijk om te profiteren van het Internet of Things. Je kunt apps en diensten creëren om gebruikers te amuseren, informeren en beschermen. Het cloudplatform verzamelt en bewaart sensordata zodat je erover kunt beschikken vanuit je app. Bovendien kunnen regels worden gedefinieerd die worden losgelaten op de sensordata, om berichten te triggeren of om zelfs beslissingen te nemen als de app niet beschikbaar is.

.

WunderBar specificaties

Hoofdcircuit

  • NXP ARM 1800-serie Coretex-M3 microcontroller;
  • Processor: NXP LPC1837 Cortex M3;
  • Klokfrequentie: 180 MHz;
  • Flash: 1024 kB;
  • RAM: 136 kB;
  • I/O: 12 open GPIO-pads, inclusief 4 ADC, SPI, I2C and SDIO;
  • WiFi: IEEE 802.11b/g/n, WPA/WPA2, full TCP/IP stack inclusief TLS;
  • Bluetooth LE;
  • 3,3 V regulator inclusief Li-Ion/LiPo lader;
  • USB OTG.

Sensorcircuits

  • Processor: Cortex M0;
  • Klokfrequentie: 16 MHz;
  • RAM: 16 kB;
  • I/O: 8 open GPIO-pads, inclusief SPI, I2C, TWI, UART, ADC;
  • Bluetooth LE.

http://relayr.io/