Werkgelegenheidsverwachting stijgt naar hoogste niveau sinds 2009

Nederlandse werkgevers verwachten dat de werkgelegenheid in het derde kwartaal van 2017 verder groeit. Het werkgelegenheidscijfer komt uit op +6% en illustreert het positieve voornemen van werkgevers om werknemers aan te nemen. Dit blijkt uit de ManpowerGroup Employment Outlook Survey (MEOS Q3), uitgevoerd onder 58.000 werkgevers waarvan 750 uit Nederland. Het werkgelegenheidscijfer is sinds het eerste kwartaal van 2009 niet meer zo hoog geweest.

"Ondanks de onzekerheid rond de formatie van een nieuw kabinet, is de werkgelegenheidsverwachting positief", zegt José Brenninkmeijer, algemeen directeur van Manpower Group Nederland. "In andere Europese landen hebben we gezien dat de verkiezingen geen grote negatieve gevolgen hebben gehad voor de werkgelegenheid. De economische ontwikkelingen geven een dusdanig vertrouwen, dat men in alle sectoren verwacht dat de werkgelegenheid alleen maar verder groeit."

Werkgeversvertrouwen groeit meest in zakelijke en financiële dienstverlening

De werkgelegenheid neemt het meeste toe in de zakelijke en financiële dienstverlening (+16%), waar de vooruitzichten zowel positiever zijn ten opzichte van het vorige kwartaal als ten opzichte van een jaar geleden. Hetzelfde geldt voor de transportsector (+5%) en de groot- en detailhandel (+5%). Brenninkmeijer: "De wereldeconomie groeit en dat komt ten gunste van onze exportsector. Die groei heeft een zeer positieve invloed op het werkgeversvertrouwen in de branches die hun producten en diensten over de hele wereld verkopen." Ook opmerkelijk is de groei van het vertrouwen in de agrarische sector (+3%), waar de werkgelegenheidsverwachting, na twee kwartalen van negatieve prognoses, inmiddels ook positief is. 

Afnemende groei in bouwsector en grondstofdelving

"De prognoses voor de bouwsector (+3%) en grondstofdelving (+1%) zijn opvallend. Beide laten een afnemende groei zien. Mogelijk worden er, na een fase van investeringen in het begin van het jaar in deze sectoren, nu wat passen op de plaats gemaakt", aldus Brenninkmeijer. Daarnaast is er sprake van een sterk toenemende schaarste op de arbeidsmarkt. "Dat geldt voor de bouw, maar ongeacht de sector is het moeilijk om de juiste werknemers te vinden met de juiste vaardigheden. De strijd om talent wordt steeds heviger en werkgevers moeten ervoor zorgen dat ze hun positie op de arbeidsmarkt verstevigen en versterken."

Europese verwachting

Het Verenigd Koninkrijk lijkt stabiel te zijn met een werkgelegenheid van +5%; overeenkomstig met vorig kwartaal. Ook Frankrijk en Duitsland rapporteren stabiele cijfers, met een score van +2% voor Frankrijk in de afgelopen drie kwartalen en een score van +7% voor Duitsland in de afgelopen twee kwartalen. België herstelt van een score van +1 in het laatste kwartaal en rapporteert inmiddels een score van +4%. Alleen Italië is, als enige land in Europa, stabiel negatief met -2% en gelijksoortige cijfers in de afgelopen kwartalen. De Verenigde Staten blijven onverminderd positief met een score van +17%, hetzelfde als afgelopen kwartaal.

 infographic