Vrouwen in de Tech-industrie – vooravond van een revolutie? (infographic)

De grootste technologische uitdaging voor een vrouw werkzaam bij jaren zestig reclamebureau Sterling Cooper in de populaire TV-serie Mad Men was de typemachine. Dat de vrouw het huis verliet om in een kantoor te werken was één van de revolutionaire ontwikkelingen van dat decennium. De associatie van de vrouw met de tech-industrie zou nog even op zich laten wachten. Met boegbeelden als Bill Gates en Mark Zuckerberg wordt de wereld van de tech nog steeds geassocieerd met mannen, maar vindt er op de achtergrond een revolutie plaats?

We zien bij de 8 grootste tech-bedrijven de hoeveelheid vrouwen in tech-functies 238% sneller groeien dan mannen. Vrouwen vervullen nu hoofdrollen bij bedrijven zoals YouTube, IBM en Facebook en prijken op de Forbes-lijstjes. Jenny Lee, CEO van GGV Capital staat zelfs in de top 10 van de Forbes Midas-lijst en Zhou Qunfei is volgens Forbes met een waarde van $ 7,5 miljard ‘s werelds meest verdienende ‘self-made’ vrouw in de tech-industrie in 2015.

Als CTO van Hillary Clinton’s verkiezingscampagne is Stephanie Hannon momenteel de eerste vrouw die verantwoordelijk is voor de technologie van een presidentsverkiezingscampagne in de VS en met ruim 17% vrouwelijke CIO’s is de IT-manager vaak een vrouw.

Vrouwen lijken meer dan voorheen de touwtjes in handen te hebben in de technologische industrie.

Zaaien

Van Singapore tot Silicon Valley, 20% van alle tech-startups is opgericht door vrouwen en durfkapitaalondernemingen zoals ‘Belle Capital’ en ‘#Builtbygirls’ investeren alleen in startups gerund door vrouwen. De meeste investeringen worden ontvangen in de seed-fase van de start-up. Er wordt flink gezaaid, maar wat is de oogst?

Revolutie?

Zo’n 56% van de vrouwen verlaat een carrière in de tech-industrie vroegtijdig door vaak lage salarissen, weinig doorgroeimogelijkheden, om tijd vrij te maken voor het gezin of omdat ze niet met hun bazen en collega’s kunnen opschieten. De cijfers laten groei zien, maar bevestigen ook dat de tech-industrie nog altijd door mannen wordt gedomineerd.

Het tijdperk van de typiste ligt ver achter ons, maar staan we aan de vooravond van een revolutie? Vind de feiten op een rijtje gezet in deze infografic en oordeel zelf.

Merel Jansen.

Bron: https://www.dr-discount.nl/blog/infographics/de-vrouw-in-de-techindustrie-groeit–238–sneller-dan-de-man

Infographic 3