Pro-actief meest irrelevante woord in vacatureteksten

Uit onderzoek van 360inc.nl, een nieuw online platform, blijkt dat de informatie in vacatureteksten vaak als irrelevant wordt ervaren. Werkzoekenden hechten meer waarde aan ‘inside information’ over een organisatie dan aan standaard informatie in vacatureteksten. Op 360inc.nl wordt formele en informele informatie over werkgevers daarom gebundeld.

360inc analyseerde 5000 vacatures van de website Vacaturekrant.nl, filterde de meest voorkomende termen en vroeg vervolgens 100 respondenten naar de relevantie hiervan. Het woord pro-actief, dat 1208 keer voorkwam werd het meest irrelevant gevonden. Ook termen als dynamisch (701 keer), uitdagend (1081 keer), informeel (583 keer), flexibel (651 keer), betrokken )668 keer) en handson (15 keer) voegen voor werkzoekenden weinig toe.

Inside information 

"Werkzoekenden hebben behoefte aan inside information voordat ze solliciteren, zodat ze zich breder kunnen oriënteren en erachter komen of een werkgever echt bij ze past", vertelt initiatiefneemster van 360inc.nl Hilde Tholen. "Word of mouth is dan ook helemaal terug als het aankomt op een keuze voor een werkgever. Aan de andere kant worstelen werkgevers met het gebruik van social media. Er bestond nog geen platform waarop werkgevers van alle kanten bekeken worden. Telegraaf Media Nederland heeft ons de kans geboden dit platform te bouwen."

Reviews

360inc.nl bundelt informatie over werkgevers; standaard bedrijfsinformatie, aangevuld met inhoudelijke reviews van (oud-)werknemers, sollicitanten en twitterfeeds. Niet alleen bedrijfsinformatie door de werkgevers zelf verstrekt, maar ook, en juist, inside information van (oud-)werknemers, klanten of sollicitanten. Dit schept voor werkzoekenden een helder en completer beeld van werkgevers. Eerlijke, relevante reviews van mensen die ervaring binnen een organisatie hebben. Bovendien zorgt 360inc ervoor dat organisaties hier eenvoudig op kunnen reageren. Ze kunnen monitoren wat er over ze gezegd wordt en contact leggen met de doelgroep. Daarnaast krijgen ze als organisatie een eigentijds en informeel visitekaartje met grote geloofwaardigheid.

  

Interactief

Hilde Tholen: "Via social media geven mensen hun mening over producten, gebeurtenissen, maar steeds vaker ook over werk en werkgevers. Meningen die steeds belangrijker worden en waar je als organisatie lastig grip op krijgt. Bedrijven schrikken soms van ons initiatief, maar wij bieden hen juist een goede manier om interactief te reageren op geplaatste content en om zich online open te stellen voor meningen van (oud-)werknemers. Ons doel is om de interactiviteit tussen werkgevers en (potentiële) werknemers te vergroten. Op 360inc lees je hoe het echt is om ergens te werken en dat is waar het om gaat."

360inc.nl is onderdeel van het arbeidsmarktcluster van de Telegraaf Media Nederland en wordt onder die paraplu gelanceerd met een landelijke campagne in november 2010.