NEN-EN-ISO 14119: ‘Afschermingsnorm’

Menig machinebouwer en zijn industriële installateur of ‘system integrator’ worstelen nog met de vernieuwde Europese Machinerichtlijn 2006/42/EG en de bijbehorende normen. Toch moeten sommigen van hen al weer rekening houden met een volgende nieuwe norm voor veiligheid in industriële installaties, kortweg ‘de afschermingsnorm’.

Binnen een à twee jaar wordt deze norm binnen de EER en dus vervolgens ook in Nederland overgenomen als de NEN-EN-ISO 14119.

Oude norm

Al bijna vijftien jaar kennen we in ons land de Europese norm NEN-EN 1088, die handelt over ‘Blokkeerinrichtingen gekoppeld aan afschermingen – Grondbeginselen voor het ontwerp en de keuze’. In 2008 werd hieraan een tweede amendement toegevoegd.

Daarnaast bestaat er sinds 1998 de wereldwijde norm ISO 14119 met dezelfde titel, waaraan in 2007 eveneens een nieuw amendement met ‘grondbeginselen voor het ontwerp en de keuze’ is gekoppeld. Wanneer normen moeten worden gecorrigeerd, verbeterd of aangepast aan de laatste stand der techniek kunnen ze worden geamendeerd; om de vijf jaar moet iedere norm worden herzien om na te gaan of ze nog actueel zijn en de laatste stand der techniek en kennis vertegenwoordigen. De Europese normcommissie – en daarmee ook Nederland – zal naar verwachting binnen een à twee jaar de geheel vernieuwde ISO 14119 als NEN-EN-ISO 14119 goedkeuren. Deze gaat beide oude normen vervangen.

Manipulatie

Onder ‘manipulatie’ wordt in het kader van machineveiligheid verstaan: ‘het overbruggen van veiligheidskringen, besturingen en/of en afsluitingen in industriële installaties’. Dat gebeurt om sneller door te kunnen gaan met produceren en makkelijker te werken, terwijl de veiligheid van de medewerkers dit niet toelaat. Vooral door deze vormen van manipulatie gebeuren nog tal van arbeidsongevallen. Volgens de nieuwe norm moeten maatregelen worden genomen om manipulatie van de industriële veiligheidsbesturingen en -systemen te voorkomen. Er zijn nu al veiligheidscomponenten op de markt die machines en industriële productielijnen veiliger maken volgens die nieuwe norm.

Bron: NEN