Mag eindproduct met AC elektromotor straks Amerika niet meer in?

Talrijke wisselstroommotoren mogen vanaf 19 december 2010 Amerika niet meer in. Er gelden nieuwe, door de NEMA gestelde rendementsstandaarden voor onder meer explosieveilige motoren, maar ook voor heavy duty motoren en remmotoren van 1 tot 500 PK. De na de vermelde datum geproduceerde, niet conforme AC motoren, zullen bij aankomst in Amerika direct worden teruggestuurd.

In 2011 zal men tegen dezelfde problemen aanlopen bij leveringen aan Canada. Volgens planning en verwachting zal deze wetgeving in 2015 ook in Europa gaan gelden.

Om te kunnen implementeren en leveren zullen AC-motoren die moeten voldoen aan de normering "Premium Efficiency" (Efficiency Classes IEC 60034-30 – met de efficiency drempel IE3).

Fabrikanten doen er verstandig aan om hun eindproduct tijdig aan te passen. De energie-efficiënte "Standard-E motoren" zijn goedkoper in gebruik, worden minder warm en gaan langer mee.

Welke motoren mogen nog wel?

Aproco – distributeur van Baldor-Reliance motoren in Nederland – is in het bezit van een digitaal ‘Whitebook, dat antwoorden geeft op de meest gestelde vragen met betrekking tot de "Energy Independence and Security Act (EISA) van 2007". Een mailtje naar info@aproco.nl is voldoende om het Whitebook toegestuurd te krijgen. Ook heeft Aproco op zijn website een zoekprogramma voor verangende motoren die wél zijn toegestaan. Voer daarvoor op deze website, via ‘AC Motors Power Search’ de gegevens in van de motoren die momenteel worden gebruikt; de site toont vervolgens automatisch een Premium Efficiency vervanger.