Elke dag 100 bijna-ongevallen: veiligheid hot item op Industriële Week

Zes van de tien bezoekers van de vakbeurzen Aandrijftechniek, Macropak en Industrial Processing hebben te maken met ongevallen op de werkvloer.

Tien procent van de ondervraagde bezoekers geeft aan dat veiligheid onvoldoende aandacht krijgt binnen het eigen bedrijf. Volgens ir. Maurits Heinen, senior adviseur veiligheid TCPM Ingenieurs & Adviseurs, vinden er in Nederland dagelijks 100 bijna-ongelukken plaats.

VNU Exhibitions Europe heeft aan de vooravond van de Industriële Week die van 5 tot en met 8 oktober in de Jaarbeurs in Utrecht wordt gehouden onderzoek gedaan naar de veiligheidsbeleving van bezoekers aan Aandrijftechniek, Macropak en Industrial Processing. Veiligheid is één van de beursthema’s.

Volgens het CBS vinden er maandelijks ongeveer 8 dodelijke ongevallen plaats in een industriële setting. Heinen, wiens bedrijf aanwezig is op Industrial Processing, rekent voor dat er jaarlijks in Nederland zo’n 30.000 (bijna)ongevallen plaatsvinden met gering letsel of ongevallen met alleen een EHBO behandeling. Hij baseert zich hierbij op de ijsbergtheorie van Bird, die ervan uitgaat dat aan elk dodelijk ongeval 300 bijna-ongevallen of ongevallen met alleen een EHBO behandeling voorafgaan. "Dat zijn er bijna honderd per dag", aldus Heinen."

Voor de rest van het artikel, klik hier

Bron: etotaal.nl