De nieuwe EN ISO-13849-1. Schmersal: van advies tot levering!

Op 31 december 2009 is de nieuwe norm EN ISO 13849-1 van kracht geworden.
Voor zowel machinebouwers als machinegebruikers heeft dit ingrijpende gevolgen.

Dit geldt zowel voor de praktische uitvoering van de functionele veiligheid als ook voor het documenteren ervan. Ging de oude norm uit van een deterministische aanpak, waarbij rekening wordt gehouden met het feit dat bepaalde fouten zullen optreden. De nieuwe norm streeft naast de deterministische aanpak meer naar een probabilistische aanpak.
Dit houdt in dat er rekening wordt gehouden met de betrouwbaarheid van de toegepaste veiligheidscomponenten en met de vraag hoe vaak een veiligheidsfunctie wordt aangesproken. In de praktijk houdt dit in dat er door de ontwerper veel meer rekenwerk verricht moet worden. Dit alles vraagt ook om een andere rol voor de leverancier van de veiligheidscomponenten. Naast een toename van gegevensverstrekking m.b.t. de specificaties, wordt er van de leverancier ook een adviserende rol verwacht.

Schmersal is in deze rol meegegroeid van componentenleverancier naar leverancier van complete veiligheidsoplossingen. Wij hebben de expertise in huis om onze klanten, als het gaat over functionele veiligheid van een gedegen advies te voorzien.
Onze specialist maakt hiervoor graag een afspraak met u.

Schmersal Nederland B.V.
www.schmersal.nl