Build your own Robot maakt industriële automatisering inzichtelijk

De branche Industriële Automatisering heeft wel eens moeite uit te leggen waar ze zich mee bezig houdt. Op HET Instrument 2010 wordt een nieuwe poging gedaan: visualisatie met behulp van Lego Mindstorms. Het is eigenlijk speelgoed, maar deze Lego-robot staat in feite symbool voor de branche.

De Lego Mindstorms NXT 2.0 is een programmeerbare robot van Lego. Met de traditionele bouwstenen kunnen verschillende applicaties worden gebouwd. Met de NXT computer wordt het geheel programmeerbaar. Mindstorms is een typisch voorbeeld van IA. Er zitten sensoren in, er zitten actuators in en er zitten PLC’s in. Je kunt er van alles mee bouwen, het is eigenlijk industriële automatisering in het klein.

Winnen

Door mee te doen aan een tour, maakt de bezoeker kans op het winnen van een Lego Mindstorms pakket. Elke dag worden er twee, soms drie robotten weggegeven. De tour bestaat uit het bezoeken van vijf fabrikanten die actief zijn op het gebied van industriële automatisering. De bezoeker moet een aantal vragen over die fabrikanten beantwoorden. De antwoordenlijst wordt ingeleverd bij een van de deelnemende bedrijven en de bezoeker doet automatisch mee aan de verloting van de Mindstorms robot. In ruil voor het inleveren van een antwoordformulier krijgt de bezoeker al een doosje lego. Bezoekers die kans willen maken op een Lego Mindstorms NXT 2.0 kunnen zich op de website van de beurs inschrijven voor de tour.

NXT

Het hart van de Mindstorms Robot is de NXT 2.0 computer. Dit is een intelligent en programmeerbaar legoblokje. De NXT heeft drie outputs, om servomotoren op aan te sluiten, en drie inputs, om sensoren op aan te sluiten. Via een USB-verbinding of draadloos via Bluetooth is de NXT via de computer te programmeren. De software, powered by National Instruments LabVIEW, stelt de gebruiker in staat om zelf programma’s te schrijven en die te uploaden naar de NXT.

Verschillende sensoren

Mindstorms komt met verschillende sensoren. Met de kleurensensor kan de robot legoblokjes sorteren, of een rode lijn volgen. De aanraaksensor helpt de robot bij het oppakken van dingen. De ultrasone sensor geeft de robot zicht. Met behulp van deze sensor kan de robot zelfs metingen verrichten. Met de drie servomotoren kan de robot bewegen. Wordt een humanoid gebouwd, dan kan de robot lopen en zijn armen en handen bewegen. Maar ook auto bouwen is mogelijk, of zelfs een industriële sorteermachine.

Studenten

Op de stand van Lego Mindstorms laten studenten van de hogeschool van Leeuwarden zien wat er allemaal mogelijk is met de robots. Veel hogescholen werken overigens met de robots. Er bestaat zelfs een onderlinge competitie. De deelnemende bedrijven tot nu toe zijn: Duranmatic, Panasonic, National Instruments en Saia Burgess.