Beveiligingscomponenten voor IE3-motoren kiezen met CurveSelect

Powermanagementbedrijf Eaton stelt de gratis tool CurveSelect beschikbaar voor het selecteren van beveiligingscomponenten voor energie-efficiënte IE3-motortoepassingen.

In CurveSelect zijn de gewijzigde eigenschappen van de ‘IE3-ready’ motorbeveiligingsschakelaars geïntegreerd. Hierdoor is het eenvoudiger om de uitschakelkarakteristieken van beveiligingscomponenten te vergelijken. Het ontwerp van schakel- en distributiesystemen kan vervolgens worden geoptimaliseerd om maximale beschikbaarheid en betrouwbaarheid te leveren en tegelijkertijd te voldoen aan Europese regelgeving voor energie-efficiëntie.

CurveSelect kan worden gebruikt om niet alleen de interactie te evalueren tussen een brede reeks Eaton-producten, maar ook tussen Eaton-producten en producten van andere fabrikanten.

Trip-curves

Voor een efficiënte en economische beveiliging van aandrijfsystemen dienen de trip-curves van de beveiligingsschakelaars exact overeen te komen met de specificaties van de gebruikte uitrusting. In praktische toepassingen is het bijna altijd noodzakelijk om verschillende beveiligingsschakelaars te gebruiken die in combinatie met elkaar werken.

Om de exacte trip-respons van de apparatuur in dergelijke toepassingen te bepalen, moeten de actuele instellingen van elke voorziening in aanmerking worden genomen. Dit is een moeilijk en tijdrovend proces als er gewoon gewerkt wordt met geprinte uitschakelkarakteristieken.

  

CurveSelect

CurveSelect is een Excel-gebaseerde softwaretool waarmee exacte uitschakelcurves voor alle producten kunnen worden gecreëerd en gedocumenteerd. Ook ondersteunt deze tool de gelijktijdige weergave van curves voor meerdere componenten die dezelfde tijd- en stroomschema’s gebruiken.

Eaton heeft onlangs uitgebreide tests uitgevoerd om de geschiktheid van producten in zijn motorbedieningsreeks te testen voor gebruik met de nieuwste IE3 efficiënte motoren. Van alle huidige PKZ- en PKE-motorbeveiligingsschakelaars is gebleken dat ze geschikt zijn voor efficiënte en betrouwbare bediening van IE3-motoren en ze zijn dan ook aangeduid als ‘IE3-ready’. In CurveSelect zijn nu ook de gewijzigde eigenschappen van deze producten opgenomen.

Bijkomende Eaton-voorzieningen met vooraf geladen karakteristieken in CurveSelect omvatten NZM- en IZM-beveiligingsschakelaars; ZB- en ZEB-beveiliging tegen thermische overbelasting; FAZ installatieautomaten met B, C, D, K, S en Z uitschakelkarakteristieken; en type gL- en gG-zekeringen. Het is mogelijk om bijkomende uitschakelkarakteristieken toe te voegen zodat middenspanningstroomonderbrekers en niet-Eaton voorzieningen geanalyseerd kunnen worden.

De mogelijkheid om aangepaste curves te bepalen houdt ook in dat er specifieke scenario’s kunnen worden onderzocht. Bij gebruik van de motorstartcurves is het bijvoorbeeld mogelijk om te controleren of een bepaalde beveiligingsvoorziening een trip-vrije start van een bepaalde motor toelaat.

Gebruikers van CurveSelect kunnen ook bepalen of de inkomende beveiligingsschakelaars voldoen aan de voorgeschreven vereisten inzake middenspanningbeveiliging en of bestaande componenten voldoende bescherming kunnen bieden voor geplande uitbreidingen.

CurveSelect is na registratie kosteloos te downloaden op de website van Eaton