Samen met Singapore grondstoffen terugwinnen uit slib en afval

Nederland en Singapore gaan samen zoeken naar circulaire oplossingen voor het verwerken van slib en afval en het terugwinnen van grondstoffen. Hiertoe is het programma ReCirc Singapore opgericht. Waar mogelijk voeren de partners de oplossingen ook uit.

Singapore en Nederland hebben beide beperkte natuurlijke hulpbronnen, een kritische afvalproblematiek en een beperkt landoppervlak. De landen zijn dichtbebouwd en hebben te maken met een vergrijzende bevolking die welzijn en productiviteit onder druk zet. Dit maakt het interessant om samen te werken, kennis uit te wisselen en gezamenlijk markten en oplossingen te ontwikkelen.

Onderzoeksgebieden

De samenwerking vraagt om pragmatische oplossingen, toegepaste R&D en sectoroverstijgende samenwerking. Onderwerpen voor deze samenwerking zijn onder andere:

  • behandeling en terugwinning van bodemas en vliegas;
  • sorteren, scheiden en recyclen van stedelijk afval;
  • geïntegreerde terugwinning van hernieuwbare energie en grondstoffen uit afvalwater en slib;
  • verwerking en terugwinning van verpakkingsmateriaal en plastic afval;
  • behandeling van voedselafval en terugwinning van grondstoffen;
  • e-afvalbehandeling en terugwinning van waardevolle materialen.

 

Deelnemers

In ReCirc Singapore werken de volgende bedrijven samen: Witteveen+Bos (clustercoördinator), Waternet, Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions, Nijhuis Industries, Paques, CirTec, World of Walas, Asia Pacific Breweries, Organic Village, KWR Watercycle Research Institute, Delft University of Technology, Wageningen University, en Research and Upp! UpCycling Plastic.