Halfgeleiders ruimen plasticsoep op (video)

Halfgeleiders blijken een belangrijke rol te kunnen spelen in het opruimen van plastic afval. Vooral op de rand van land en water. Aan het KTH Royal Institute of Technology in Zweden zijn nanofilters ontwikkeld die de fotokatalytische oxidatie van het materiaal kunnen versnellen.

Veel mensen denken dat plastic niet vergaat, maar dat is niet waar. Onder invloed van zonlicht, valt het wel degelijk uiteen. Alleen heel langzaam. Joydeep Dutta van het KTH heeft nu een manier gevonden om dit proces vele malen te versnellen. Hij richt zich vooral op microplastics, die bijvoorbeeld in tandpasta en cosmetica zitten. Deze bolletjes worden opgegeten door vissen en komen zo rechtstreeks in de voedselketen terecht.

Fotokatalytische oxidatie

Fotokatalytische oxidatie is vergelijkbaar met fotosynthese. Het proces brengt elektronen in beweging, die er vervolgens voor zorgen dat watermoleculen uiteen vallen in waterstof en zuurstof. Onder invloed van zonlicht (een klein beetje is genoeg) gaat het materiaal vervolgens een reactie aan met de moleculen in het plastic. The radicalen ruilen elektronen uit met de atomen waaruit het plastic is opgebouwd, waardoor ook deze worden gesplitst in CO2 en water.

De onderzoekers gaan hun systeem de komende tijd testen in het riool en in een waterzuiveringsinstallatie.