Een ‘Fitbit’ voor de maag

Een flexibele sensor, ontwikkeld bij MIT en Brigham en Women’s Hospital in Boston, kan bewegingen in de maag bewaken, voedselinname detecteren en zichzelf gedurende minstens twee dagen van energie voorzien. Het apparaat, dat deze week in het tijdschrift Nature Biomedical Engineering verscheen, kan worden gebruikt om vast te stellen hoe vaak een persoon eet en helpt bij het monitoren van verschillende darmstoornissen.

Het apparaat is 2 bij 2,5 cm groot en bestaat uit een flexibel polymeer met elektronische schakelingen: een gouden elektrode bovenop en een platina-elektrode aan de onderzijde. Het dunne apparaat kan worden opgerold en worden ingeslikt. De ingenieurs testten het apparaat op varkens. De flexibiliteit is van groot belang voor de veiligheid bij het inslikken.

Maag laadt batterij op

Eenmaal in de buik blijft het dunne lapje aan het slijmvlies van de maagwand zitten. "Aan de hand van de bewegingen van de maagwand onderscheidt het apparaat de verschillende soorten voedsel die worden verteerd", zegt auteur Giovanni Traverso, gastro-enteroloog en biomedisch ingenieur bij Brigham en Women’s Hospital en Harvard Medical School. "Plus, het maakt gebruik van die beweging om zichzelf op te laden." Dat unieke vermogen kan ook weer worden gebruikt bij de ontwikkeling van andere apparaten in het lichaam. Het huidige prototype werkte 48 uur zonder mechanische of elektrische afbraak.

Digitaal meetsysteem

Voorlopig is het apparaat een proof of concept, maar Traverso kan zich voorstellen dat dokters het in de toekomst kunnen gebruiken voor patiënten met aandoeningen zoals gastroparesis, een aandoening geassocieerd met diabetes waarbij de maag niet goed werkt. "Als we eenmaal gewend zijn aan het inslikken van kleine capsules, zou het apparaat net zo normaal kunnen zijn als een Fitbit, maar dan om voedselinname te meten. Een dergelijk digitaal meetsysteem kan mogelijk leiden tot meer gewichtsverlies, bijvoorbeeld voor mensen die worstelen met obesitas. We kunnen het individu helpen door op een onbevooroordeelde manier te tonen wat er gebeurt."