Roll, sway, twist & fly: het filmhuis wordt 4D (video)

Zuid-Korea, Amerika en Parijs hebben het al lang, maar nu bereikt de nieuwste filmsensatie ook ons kikkerlandje. De wind in je haren, de geur van gras in je neus en een stoel die meebeweegt met de beelden op het doek: 4D is ‘hot & happening’.

Vorige week donderdag opende in Amsterdam het ‘This is Holland Paviljoen’: een 4D belevingscentrum waardoor je eigenlijk nooit de stad meer uit hoeft. De crew van De Nieuwe Wildernis besteedde twee jaar aan het schieten van de mooiste beelden van Nederland. Vliegend boven stad en land hebben zij een uniek portret samengesteld.

De beelden worden 3D getoond op een bol scherm, terwijl de bezoeker, zittend in een soort kermisattractie, het gevoel krijgt dat hij zelf degene is die over de heide scheert. Windturbines, mistmachines en geursimulatoren doen de rest. De filmbeleving is completer dan ooit.

Ook in de bioscoop

Pathé heeft laten weten nog voor december twee 4D-zalen te willen openen in Nederland, namelijk in Amsterdam (De Munt) en Rotterdam (De Kuip). De stoelen daar zullen niet vliegen, maar ze bewegen wel omhoog en omlaag, van links naar rechts en naar voren of achteren. Volgens de bioscoopexploitant geeft dit de bezoeker het gevoel te vliegen of te duiken.

Twintig extra belevingselementen

Pathé heeft al ervaring opgedaan met 4D: zijn Parijse zalen zijn ingericht door het Zuid-Koreaanse CJ 4D Plex, dat al tientallen 4D-cinema’s heeft. Hun 4DX-technologie voegt 20 elementen toe aan films waaronder de kriebelaar:

This is Holland dient overigens als blauwdruk voor een reeks van vergelijkbare attracties, die zullen verrijzen in een aantal Europese wereldsteden.