EO

Roll, sway, twist & fly: het filmhuis wordt 4D (video)

16 oktober 2017 om 14:44 uur

Zuid-Korea, Amerika en Parijs hebben het al lang, maar nu bereikt de nieuwste filmsensatie ook ons kikkerlandje. De wind in je haren, de geur van gras in je neus en een stoel die meebeweegt met de beelden op het doek: 4D is 'hot & happening'.


Vorige week donderdag opende in Amsterdam het ‘This is Holland Paviljoen': een 4D belevingscentrum waardoor je eigenlijk nooit de stad meer uit hoeft. De crew van De Nieuwe Wildernis besteedde twee jaar aan het schieten van de mooiste beelden van Nederland. Vliegend boven stad en land hebben zij een uniek portret samengesteld.


De beelden worden 3D getoond op een bol scherm, terwijl de bezoeker, zittend in een soort kermisattractie, het gevoel krijgt dat hij zelf degene is die over de heide scheert. Windturbines, mistmachines en geursimulatoren doen de rest. De filmbeleving is completer dan ooit.

 

Ook in de bioscoop

Pathé heeft laten weten nog voor december twee 4D-zalen te willen openen in Nederland, namelijk in Amsterdam (De Munt) en Rotterdam (De Kuip). De stoelen daar zullen niet vliegen, maar ze bewegen wel omhoog en omlaag, van links naar rechts en naar voren of achteren. Volgens de bioscoopexploitant geeft dit de bezoeker het gevoel te vliegen of te duiken.

 

Twintig extra belevingselementen

Pathé heeft al ervaring opgedaan met 4D: zijn Parijse zalen zijn ingericht door het Zuid-Koreaanse CJ 4D Plex, dat al tientallen 4D-cinema's heeft. Hun 4DX-technologie voegt 20 elementen toe aan films waaronder de kriebelaar:

 

This is Holland dient overigens als blauwdruk voor een reeks van vergelijkbare attracties, die zullen verrijzen in een aantal Europese wereldsteden.

 

Gerelateerd nieuws

Gezocht: meetapparatuur die schaatsers écht kan bijhouden

Gezocht: meetapparatuur die schaatsers écht kan bijhouden

In de zoektocht naar de ideale schaatsslag, ontwikkelde promovenda Eline van der Kruk van de TU Delft dynamische computermodellen en schaatsen die de slag live kunnen meten. Dit moet leiden tot real-time visuele feedback…

Op weg naar lichte robotpakken

Op weg naar lichte robotpakken (video)

Robots die mensen helpen bij het bewegen, ontwikkelen zich van starre exoskeletten naar flexibele pakken met een slimme aansturing. Dat verwacht professor Herman van der Kooij van de Universiteit Twente. Hij leidt het…

Kedeng, kedeng 2.0

De Sprinter uit de printer

Run2Rail onderzoekt of frames met koolstofvezel en het 3Dprinten van kritische delen resulteert in draaistellen die railvoertuigen lichter, stiller, comfortabeler en betrouwbaarder maken.

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV
B&R Industriële Automatisering BV

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Product van de maand

RSS
Veilig heksysteem PSENmlock

Het heksysteem PSENmlock biedt een veilige vergrendeling en veilige sluiting in slechts één product. De PSENmlock...

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

20 februari 2018, Vianen

Theoriedag werken met ISO 13849-1 (PL) en IEC 62061 (SIL)

Training bij Pilz

21 februari 2018, Vianen

Workshop werken met ISO 13849-1 (PL) praktijkdag

Training bij Pilz

26 februari 2018, Markelo (NL)

Altium Advanced Training (Altium Designer 17)

Meer agendapunten »