Robotharnas helpt verlamden weer te lopen (video)

Mensen die verlamd zijn geraakt door ruggegraatletsel of een hersenaandoening, kunnen vanaf nu opnieuw leren lopen met een robotharnas. Dit werkt veel sneller dan de traditionele methodes.

Eén van de dingen die het verlamde mensen moeilijk maakt om opnieuw te leren lopen, is de zwaartekracht. Medici werken daarom al vaak met een hangend ‘tuigje’. Dit belemmert de patiënt echter weer op andere manieren in zijn bewegingen.

Daarom hebben onderzoekers van de École polytechnique fédérale de Lausanne (EPFL, Zwitserland) een algoritme ontwikkeld dat de patiënt niet alleen opwaarts, maar ook zijwaarts en voorwaarts ondersteunt bij zijn bewegingen. Hierdoor kan de patiënt sneller weer een natuurlijke loopbeweging maken.

De TU Delft (co-)ontwikkelde de experimentele robot-omgeving.

De onderzoekers hebben het harnas nu getest op dertig patiënten met een verschillend ziektebeeld (bijvoorbeeld ook eenzijdig verlamden) en de eerste resultaten zijn veelbelovend. Bij sommige patiënten is na een uur training al een duidelijke vooruitgang te zien in balans, voetplaatsing en coördinatie.

Vervolgtraject 

Nu de wetenschappers beter weten hoe ze de krachten moeten ‘aanbrengen’, werken ze aan een apparaat dat de implementatie van deze inzichten mogelijk moet maken: revalidatierobot Rysen. Deze robot ontwikkelt de TU Delft samen met het Nederlandse bedrijf Motek , EPFL het Zwitserse bedrijf G-Therapeutics en revalidatieziekenhuis CRR SUVA in Sion, binnen een zogenoemd Eurostars-project .

Een prototype van deze robot is inmiddels geïnstalleerd in het ‘gait lab’ van de faculteit 3mE in Delft.