Een korte introductie tot Bullshit Startup Lingo

“Startup Land, waar ik het afgelopen jaar woonde, zit vol met lachwekkend jargon. Daarom heb ik een overzicht samengesteld voor nieuwkomers of toekomstige toeristen, zodat zij er kunnen communiceren met de lokale bevolking”. Dat schrijft Dan Kelsall, oprichter van het Engelse personeelsadviesbureau Vonkel, op zijn Linkedin-pagina.

Hieronder – vrij vertaald – een aantal van de bullshit-termen, verklaard door Kellsall:

Disruptive

Een woord dat een startup gebruikt om, eh, nou ja, disruptive te klinken. Dit ondanks het feit dat elke startup zichzelf afficheert als disruptive. De vraag rijst dan of er uberhaupt wel iemand disruptive is.

Investable

Een term die wordt gebruikt door een startup om geen enkele andere reden dan dat hij geld nodig heeft. Bij voorkeur nu. Direct. Alsjeblieft, ons team crepeert.

First-mover

Een term die startups gebruiken nadat bij eenmaal zoeken op Google is gebleken dat er geen soortgelijk bedrijf is te vinden op de pagina’s 1 tot en met 3.

Global

Een kwalificatie die wordt gegeven aan een, bijvoorbeeld, Engels bedrijf dat per ongeluk een klant heeft geworven in Wales.

Elevator Pitch

Een wirwar van onzinnig jargon die je regelmatig moet oefenen, voor het geval dat je vast komt te zitten in een lift met Richard Branson. Maar dat gaat niet gebeuren. Nooit. Richard Branson is niet eens echt: hij is een hologram.

Pivot

Het punt waarop een startup beseft dat hun idee shit is en besluit om het bedrijf een andere (en waarschijnlijk nog slechtere) richting op te sturen.

Seed Round

Het punt waarop een startup zijn eerste geld van investeerders krijgt, voor een idee waarop de komende maanden nog zo vaak en pivot van toepassing zal zijn, dat het uiteindelijk in niets meer lijkt op het plan waar de investeerders hun geld in hebben gestoken.

.

Future Rounds (A, B, C etc.)

Het moment dat een startup meer geld nodig heeft, omdat de seed round is opgegaan aan zitzakken en een bedrijfshond.  

Prerevenue

Deze term wordt gebruikt door startup-oprichters die geen geld durven te vragen aan hun klanten. Prerevenue startup-oprichters vind je vaak op netwerkevenementen aan de tafels met de borrelnootjes en zoute stengels.

Internship

Een betrekking die wordt aangeboden door startups die je kennis hard nodig hebben, maar die geen salaris kunnen betalen. Soms bieden ze zelfs een aandeel in het bedrijf aan, maar in werkelijkheid heb je mazzel als je een kop koffie krijgt.

Projections

Een techniek die vergelijkbaar is met de methode die de oorspronkelijke bewoners van Amerika gebruiken om het weer te voorspellen. Hierbij kijkt de startup founder omhoog en steekt hij zijn vinger in de lucht. Dan voorspelt hij de financiële toestand van de startup voor de komende vijf jaar. Het enige verschil: de oorspronkelijke bewoners van Amerika zijn behoorlijk goed in het voorspellen van het weer.

Award-winning

Een startup die een evenement heeft gesponsord en daar een award won door alle andere deelnemers, die het evenement niet hadden gesponsord, te verslaan, simpelweg doordat al die andere… ja, je raadt het al…

Pitch Deck

Een medley van bovenstaand gezwets, gecondenseerd in een mooie diapresentatie.