Is hallucineren een kwestie van razendsnel waarnemen?

Het Weekend van de Wetenschap roept iedereen op bij te dragen aan een groot wetenschappelijk onderzoek naar hallucinaties, oftewel valse waarnemingen. Je neemt waar met je zintuigen: ogen, oren, huid, neus en mond, maar vooral ook met je hersenen. Vergissingen met waarnemen komen veel voor; je denkt iemand te zien langslopen, maar het blijkt een tak die in de wind waait. Of je meent dat er iemand je naam noemt, maar er is helemaal niemand in de buurt.

Sommige mensen hebben het vaak, anderen zelden. Hoe zit dat? Heeft de snelheid van waarnemen daarmee te maken? Betekent razendsnel waarnemen ook een grotere kans op een vergissing van je brein, oftewel: een hallucinatie? Onder leiding van hoogleraar psychiatrie Iris Sommer, wil het UMC Utrecht Hersencentrum in samenwerking met het Weekend van de Wetenschap bij zoveel mogelijk mensen onderzoeken hoe snel ze waarnemen en of ze daarbij ook fouten maken.

Help mee met het onderzoek

De onderzoekers schatten in dat ongeveer 15% van de gezonde bevolking regelmatig dingen ziet of hoort die er niet zijn. Zijn dit juist de supersnelle waarnemers? Het Weekend van de Wetenschap roept heel Nederland op om de onderzoekers te helpen bij het verzamelen van een grote hoeveelheid data. Die data leveren waardevolle informatie op over hallucineren, waarmee het UMC Utrecht Hersencentrum mensen kan helpen die er echt last van hebben. Weten hoe snel, nauwkeurig of juist onnauwkeurig jij waarneemt? Doe de test via http://www.hetweekendvandewetenschap.nl/.

Iris Sommer: "We denken dat verschillende factoren mensen gevoelig maken voor hallucinaties: heel snel waarnemen, minder goed zien/horen, slaapgebrek, eenzaamheid, alcohol en/of drugsgebruik, maar ook een onverwachte: gevoeligheid voor allergie. Graag willen we ontdekken welke factoren de sterkste invloed hebben. Als we goed begrijpen hoe het zit, kunnen we daarmee nieuwe behandelingen ontwikkelen."

Het Weekend van de Wetenschap

Tijdens het Weekend van de Wetenschap, op 1 & 2 oktober, kun je door heel Nederland live   wetenschap & technologie beleven. Alleen in dat weekend ga je backstage bij bedrijven, instituten, universiteiten, (onderzoeks-)instellingen en musea. Inmiddels openen al 250 organisaties in het weekend hun deuren. Door het hele land worden activiteiten georganiseerd voor alle leeftijden. Ontdek waar je allemaal binnen mag kijken op: http://www.hetweekendvandewetenschap.nl/.

Jaarlijks organiseert NEMO met steun van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap het Weekend van de Wetenschap. Dit grootste landelijke technologie- en wetenschapsevenement van Nederland wordt gerealiseerd dankzij de vele organisaties die tijdens het Weekend van de Wetenschap voor het publiek hun deuren openen. Het doel: Nederland te laten ervaren hoe belangrijk en interessant wetenschap en technologie zijn en wat de onmisbare bijdrage is aan onze toekomst.