Imaginary brengt wiskundige formules tot leven

Een wiskundige formule voor een theepot, een kopje cappuccino of de maan? Het is allemaal te zien op de reizende tentoonstelling Imaginary – wiskunde in sprankelende beelden. De tentoonstelling is nu te zien op de TU Eindhoven en laat de verborgen schoonheid van wiskundige formules zien door deze te tonen als driedimensionale, gekleurde objecten.

Kern van Imaginary zijn afbeeldingen en 3D-prints gemaakt met het computerprogramma Surfer. Dit programma creëert real-time visualisaties van wiskundige formules. Bezoekers kunnen via grote touchscreens zelf experimenteren met formules en de vormen die dit oplevert. Ook kan er aan grote puzzeltafels gespeeld met zogeheten Penrose betegelingen, en wordt men uitgedaagd om een lichtstraal te ‘bevriezen’.

Prijsvraag

Op Imaginary kan het publiek zelf objecten creëren, zoals die van de jonge Duitse scholiere Valentina Galata. Tijdens een rondreis van de tentoonstelling door Duitsland ontwierp zij een set formules voor een theepot, compleet met dienblad en stapel suikerklontjes. Platform Wiskunde Nederland (PWN), de organisatie die Imaginary naar Nederland haalde, daagt scholieren uit met Surfer aan de slag te gaan, en hun mooiste, verrassendste creatie in te zenden. Hiermee zijn diverse prijzen te winnen, waaronder een laptop.

Een van de grootste reizende wiskundetentoonstellingen

Imaginary is oorspronkelijk gecreëerd door het wiskundige onderzoeksinstituut Oberwolfach in Zuid-Duitsland. Het is ontstaan in 2008 tijdens het Duitse ‘Jaar van de wiskunde’, en is snel uitgegroeid tot een van de grootste reizende wiskundetentoonstellingen in de wereld, met meer dan 1 miljoen bezoekers in 29 landen en 120 steden.

Schoolklassen

De tentoonstelling is gratis toegankelijk en trekt nog tot medio 2017 langs Eindhoven, Enschede, Amsterdam, Utrecht, Leiden, Nijmegen en Groningen. De tentoonstelling richt zich voornamelijk op schoolklassen, maar wordt op gezette tijden ook opengesteld voor een algemeen publiek. Een gedetailleerd schema is te vinden op http://www.imaginarymaths.nl/