Supercomputer maakt trailer voor horrorfilm (video)

Watson, de supercomputer van IBM, kan weer een nieuwe vaardigheid toevoegen aan zijn CV: hij maakt nu ook filmtrailers. 20th Century Fox programmeerde Watson om de eerste met artificial intelligence vervaardigde trailer te maken voor de nieuwe thriller ‘Morgan’. Het is een toepasselijke klus voor Watson, want Morgan is een sci-fi film over een groep wetenschappers die een humanoide machine hebben gemaakt die al snel een gevaarlijk eigen leven gaat leiden. Hopelijk brengt dat Watson niet op ideeën…

De trailer kwam als volgt tot stand: medewerkers van IBM Research voerden 100 horrorfilmtrainer in, die waren opgeknipt in afzonderlijke ‘momenten’. Watson analyseerde van elke scene het geluid, het beeld en de compositie, om een idee te krijgen van wat mensen griezelig vinden. Daarbij onderzocht Watson hoe de filmmuziek, de ‘tone of voice’ van de acteurs, de belichting en de opeenvolging van beelden leidden tot een complete trailer.

Vervolgens voerde het team alle 90 minuten van Morgan in, zodat de computer de juiste momenten kon vinden om op te nemen in de trailer. Watson bracht dat terug tot 10 scenes met een totaal van zes minuten aan materiaal. Er moest nog wel een menselijke editor aan te pas komen om de scenes tot een coherent verhaal te arrangeren. Maar door de inspanningen van Watson werd het totale proces verkort tot 24 uur, terwijl het bij de meeste trailers gewoonlijk 10 dagen tot een maand duurt.