Nieuw type slimme polymere materialen

dr. Maarten Smulders heeft samen met zijn collega-onderzoekers aan de Wageningen Universiteit (WUR) een nieuw type slimme polymere materialen ontwikkeld. De mogelijke toepassingen voor zulke materialen zijn veelbelovend, bijvoorbeeld als het gaat om zelfhelende of vervormbare materialen.

Smulders en zijn collega’s Fátima García, Janis Pelss en Han Zuilhof hebben onderzocht hoe het gebruik van dynamische bindingen van voordeel kan zijn voor het maken van slimme polymere materialen. Slimme materialen hebben de eigenschap om zich aan te kunnen passen aan hun omgeving. Ze kunnen bijvoorbeeld reageren op externe prikkels zoals licht, temperatuur, of zuurgraad.

De onderzoekers hebben dynamische covalente bindingen in hun materialen ingebouwd in de vorm van zogenoemde ‘metaal-pincer’ imine complexen. Dankzij het gebruik van deze complexen kunnen metaalionen stabiel in het materiaal worden ingebouwd. De dynamische eigenschappen van het complex blijven echter behouden doordat de buitenste groepen van de ‘pincer’ nog kunnen worden vervangen; een functie die met het gebruik van klassieke ‘pincer’ complexen niet mogelijk was.

De onderzoekers publiceerden hun resultaten onlangs in het wetenschappelijke tijdschrift Chemical Communications. Het onderzoek wordt gefinancierd door een Veni beurs van NWO.

Lees hier het volledige artikel in Chemical Communications (2016, 52, 9059-9062).