Is het een gebouw? Is het een kunstwerk?

Philips Lighting heeft de illuminatie verzorgd van de meest recente toevoeging aan de skyline van Parijs: de façade van het ‘Le Vérone’ gebouw, het hoofdkantoor van de e-commerce onderneming Vente-Privée in Saint-Denis, Paris.

Het kantoorgebouw bij het Stade de France onderscheidt zich aan de oever van de Seine doordat het kunst en digitale techniek combineert. Het is ontworpen door Pucci de Rossi, een gerespecteerd Italiaans kunstenaar en ontwerper en het trekt de aandacht door een façade met een ingewikkeld rasterwerk dat is voorzien 1950 led’s. De Rossi voltooide het ontwerp net voor zijn overlijden in 2013.  Het betonnen rasterwerk is gepositioneerd op 1 meter afstand tot de gevel van het gebouw.

Voor de ledmodulen is gebruik gemaakt van de iColor Flex LMX gen2 van Philips Color Kinetics. Dank zij de flexibele vormfactor daarvan kon De Rossi de driedimensionale perceptie versterken, door de lichtpunten zowel naar buiten te richten als naar binnen op de ruiten van het gebouw, om reflecties te creëren. De complexiteit van het rasterwerk wordt nog versterkt doordat de hele structuur wordt aangelicht met ColorReach Compact Powercore van Philips. De dynamische verlichting is in harmonie met de beelden op een enorm hoge-resolutie scherm op de gevel. De lichtpunten zijn zo klein dat ze overdag niet hinderlijk zijn en het kunstwerk niet verstoren, maar helder genoeg om ‘s avonds een verlichte façade op te leveren die van grote afstand is te zien. 

Architect: Jean- Michel Wilmotte

Designer-creator: Pucci De Rossi

Electrical contractor: Citeos Avignon

Engineering consultants: Guillaume Lamoureux and Romain Ricciotti