Lumpi maakt historisch uitstapje naar de vierde dimensie

Op de EPFL in Lausanne heeft een Chihuahua een reisje gemaakt door een miniatuur zwart gat heen. Het hondje kwam zo terecht in de vierde dimensie. Het is het eerste levende wezen dat deze reis heeft volbracht.

Het is oppassen geblazen met het zwarte gat bij EPFL. Het experimentele fenomeen slokt alles op wat in de buurt komt, pennen, paperclips, mobiele telefoons… Maar naar wat voor een wereld zou het zwarte gat leiden? Het is onmogelijk om je een voorstelling te maken van het vierdimensionale universum dat erin zit verstopt. Lumpi, een speciaal voor deze reis getrainde Chihuahua, is nu het eerste levende wezen dat de trip heeft gemaakt naar de supratemporale wereld die door Einstein werd voorspeld in zijn beroemdeTronheim-Mersault lezing.

Onprettig

"Lumpi is zo klein dat hij in ons zwarte gat past", zegt  Jean-Pierre Soulages, directeur van het laboratorium voor Donkere Materie van EPFL. "Grotere objecten zouden klem raken tussen het driedimensionale en het vierdimensionale universum, en dat zou erg onplezierig zijn". De wetenschapper, die in december 2015 per ongeluk zijn arm in het zwarte gat stak, weet waar hij het over heeft. "Je onderarm gaat plotseling over in vier dimensies en je voelt dat er aan je vingers wordt getrokken. Het is erg pijnlijk, vooral in de pezen." Gelukkig herstelde hij volledig, met behulp van fysiotherapie

Schrödi ook

Zal Lumpi weer veilig en gezond terugkeren? De wetenschapper hebben geprobeerd hem terug te lokken door lekkere hapjes neer te zetten bij de opening van het kunstmatige zwarte gat. Soulages: "Helaas kwam onze kat Schrödi daar op af. En voor we het wisten werd hij ook opgezogen."

Volgens kwantumfysische wetten zijn Lumpi en Schrödi nu tegelijkertijd dood en levend. "Dat is een paradoxaal kenmerk van multidimensionale werelden", legt Soulages uit. Hij is niet van plan zijn hand in het gat te steken om beide dieren er uit te halen – veel te pijnlijk. "Het zou een mooie opdracht zijn voor een jonge student. Vooropgesteld dat zijn of haar arm lang genoeg is. "

Een belangrijke vraag is wat de onderzoekers met dit experiment willen aantonen. Waarschijnlijk dat je vooral moet letten op de datum waarop de resultaten wereldkundig zijn gemaakt…