Noordelijke ondernemers presteren bovengemiddeld op sociale innovatie, maar op technisch vlak kan het beter

NPAL de heeft de IndustrieMonitor 2016 uitgebracht. In deze monitor wordt aan de hand van cijfers, trends en recente ontwikkelingen een beeld geschetst van de industrie in Noord-Nederland.

De IndustrieMonitor 2016 brengt bevindingen uit recente onderzoeken, rapporten en beleidsstukken die de afgelopen jaren zijn verschenen, samen tot een handzaam rapport. De monitor schetst de stand van zaken van de regionale economie en de noordelijke industrie. Ook worden de belangrijkste ontwikkelingen die de toekomst van de industrie en de daaraan gerelateerde bedrijven zullen bepalen, op een rij gezet.

In de monitor staat een aantal opvallende zaken.

  • Noord-Nederland heeft zijn economische achterstand grotendeels ingelopen. De regio ontwikkelt zich nu in een min of meer gelijk tempo als de rest van het land, zij het op enige afstand.
  • De innovatie-prestaties van noordelijke ondernemers zijn verbeterd, maar elders in het land ligt de innovativiteit hoger. Dat blijkt uit opleidingsniveau, investeringen in onderzoek en ontwikkelingen, en het aantal banen bij highttechbedrijven. Ook werken ondernemers in het Noorden minder samen. Voor verbetering van het innovatief vermogen is dat een belangrijke factor.
  • Noordelijke ondernemers scoren opvallend goed op sociale innovatie. Dat betekent dat ze goed weten hoe ze hun organisatie moeten inrichten om arbeidsproductiviteit, werkplezier en kwaliteit van leven te stimuleren. Uit onderzoek blijkt dat sociaal innovatieve bedrijven beter presteren op allerlei gebieden.
  • Robotisering noopt onherroepelijk tot herinrichting van organisaties; er ontstaan hierdoor allerlei nieuwe taken en ook functies.

Met de industriemonitor wil NPAL bedrijven informeren en inspireren om tijdig te acteren op de ontwikkelingen in de markt. Daarnaast maakt NPAL zich sterk om de waarde van de industrie voor de noordelijke regio beter voor het voetlicht brengen.

De industriemonitor is tot stand gekomen in samenwerking met de NOM, Rijksuniversiteit Groningen, NHL Hogeschool, Provincie Groningen, Gemeente Hoogezand-Sappemeer en Gemeente Groningen. NPAL heeft de intentie om deze monitor jaarlijks te publiceren.