Autonome auto botst op bus

De zelfrijdende auto’s van Google zijn al vaker betrokken geweest bij ongelukken, maar tot nu toe altijd als ‘slachtoffer’. Maar nu is een van de autonome voertuigen (een Lexus RX450h) gebotst op een bus in Mountain View. Het ongeluk gebeurde toen de robot-SUV voorsorteerde op de middenbaan, om af te slaan rondom een aantal zandzakken. Zowel het voertuig als de testchauffeur namen ten onrechte aan dat een bus die hen van achteren naderde, zou afremmen of stoppen om de auto voor te laten gaan. De Lexus knalde met lage snelheid tegen de zijkant van de bus, waarbij de bumper, een wiel en een sensor beschadigd raakten.

Het was slechts een klein ongeluk en gelukkig zijn er geen gewonden, maar het was wel voor het eerst dat een van Google’s zelfrijdende auto’s zelf en ongeluk veroorzaakte: de software nam een foute beslissing die leidde tot de crash.

Het is natuurlijk ook heel lastig om dit soort incidenten te voorkomen. Zolang zelfrijdende auto’s nog niet kunnen anticiperen op elke mogelijke situatie op de weg, is er altijd een kans dat ze in de war raken of beslissingen nemen met onverwachte consequenties. In dit stadium is de verwachting dan ook niet dat ze zich vlekkeloos door het verkeer bewegen, maar men hoopt wel aan te tonen dat ze in hun algemeenheid veiliger zijn dan de voertuigen met een mens als piloot.

Google vindt in een reactie dat er sprake is van wederzijdse schuld: beide partijen hebben te veel aannames gemaakt. Een vergissing die volgens Google door menselijke chauffeurs dagelijks wordt gemaakt. Na het ongeluk heeft Google de software al aangepast, met als uitgangspunt dat ‘bussen minder geneigd zijn om doorgang te verlenen’.