Carpoolen zonder bij elkaar in de auto te zitten

Binnen het Automated Driving Programma werkt TNO aan versnelde invoering van automatisch en coöperatief rijden van personen- en vrachtauto’s en bussen om de verkeersveiligheid en doorstroming te verbeteren en brandstofgebruik en emissies te verminderen. Samen met universiteiten, industrie en overheid ontwikkelt TNO technologie die geautomatiseerd rijden op de openbare weg mogelijk maakt.

Het personenvervoer is toe aan een volgende stap in coöperatief en automatisch rijden. Met coöperatieve automatische voertuigtechnologie wordt een nieuwe manier van virtueel-carpoolen mogelijk. We stappen niet meer bij elkaar in de auto, maar laten onze automatische auto’s zelf achter elkaar aanrijden.

De auto’s zijn uitgerust met op het voertuig gemonteerde sensoren, zoals radar en camera, twee antennes, een computer die zelf regelt wanneer je moet gasgeven of remmen en een communicatiekastje voor draadloze communicatie. Dit laatste stelt voertuigen namelijk in staat hun gedrag op elkaar af te stemmen, oftewel coöperatief gedrag te vertonen.

Virtueel carpoolen

Maurice Kwakkernaat (TNO Helmond): "Virtueel carpoolen lost het probleem op dat je bij elkaar moet komen en allemaal op dezelfde plek moet uitkomen. Hiermee kun je het eerste stuk of laatste stuk zelf rijden en dan samenkomen. Iedereen kan nu in zijn eigen auto zitten. Je vertrekt van huis en je rijdt naar een carpoolplek of een benzinestation. Daar worden de auto’s digitaal aan elkaar gekoppeld. En vanaf daar rijd je een stuk samen. Je kunt jezelf weer loskoppelen en doorrijden naar de gewenste plek van bestemming."

Stedelijke bereikbaarheid verbeteren

TNO wil samenwerken met industriële partners en grote Europese steden om de stedelijke bereikbaarheid te verbeteren en de  doorstroming en het benutten van de wegcapaciteit te vergroten. Het levert meer comfort, veiligheid en brandstofbesparing voor de automobilist met behoud van onafhankelijkheid en vrijheid. Een volgende stap is noodzakelijk in het verminderen van emissies en het verbeteren van zuinigheid, doorstroming en veiligheid van het verkeer.

Onlangs demonstreerde TNO het ‘virtueel carpoolen’ aan de media en gaf daarmee een doorkijk naar nieuwe toepassing die het coöperatief en automatisch rijden ons in de toekomst kan brengen.