Werken aan verbetering van arbeidsomstandigheden op Europees niveau

Ook op Europees niveau wordt er hard gewerkt aan verbetering van veiligheid en gezondheid op het werk. EU-OSHA, het Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk, bracht onlangs het jaarverslag 2014 uit waarin de belangrijkste activiteiten van het jaar staan vermeld.

Een aantal belangrijke activiteiten zijn:

  • het succesvol afronden van het veldwerk voor de Europabrede bedrijvenenquête ESENER-2 (download rapport onderaan deze website);
  • de start van het project ‘Verbeteren van de veiligheid en gezondheid op het werk (OSH) in micro- en kleine ondernemingen in Europa’;
  • de Interactieve Onlinetool voor risicobeoordeling (OiRA);
  • de resultaten van de campagne Gezond werk is werk zonder stress!;
  • de langverwachte lancering van OSHwiki.

Er wordt in het jaarverslag ook naar de toekomst gekeken en dan met name naar de volgende campagne Een gezonde werkplek op elke leeftijd, die gericht zal zijn op het bevorderen van een duurzaam arbeidsleven.

OSHwiki

OSHwiki is een onlineplatform dat gebruikers de mogelijkheid biedt om kennis over veiligheid en gezondheid op het werk (VGW) bijeen te brengen en te delen. Zo biedt dit platform de VGW-gemeenschap een nieuwe manier om online te netwerken. De artikelen worden uitsluitend door geaccrediteerde auteurs geschreven. Het doel van OSHwiki is om betrouwbare informatie te verstrekken over alle grote VGW-onderwerpen, en er worden regelmatig nieuwe OSHwiki-artikelen toegevoegd.

ESENER-2

Esener-2 is een Europabrede bedrijvenenquête van EU-OSHA.  In deze tweede editie zijn antwoorden verzameld van bijna 50 000 bedrijven over OSH-beheer en werkplekrisico’s. Daarbij is er speciale aandacht voor psychosociale risico’s, werknemersparticipatie en stimulerende en remmende factoren om actie te ondernemen. Het doel is om nationaal vergelijkbare gegevens te verstrekken die helpen bij het maken van beleid en er op de werkplek toe bijdragen om effectiever met risico’s om te gaan.
Een aantal belangrijke bevindingen:

  • 76 % van de organisaties in de EU-28 voert regelmatig risicobeoordelingen uit. Wat landen betreft lopen de waarden uiteen van 94 % van de organisaties in Italië en Slovenië tot 37 % in Luxemburg.
  • Een meerderheid van de ondervraagde organisaties in de EU-28 die regelmatig risicobeoordelingen uitvoeren, beschouwen deze beoordelingen als een nuttige manier om gezondheid en veiligheid te beheren (90 %).
  • Er zijn significante verschillen met betrekking tot het percentage organisaties waarin risicobeoordelingen hoofdzakelijk door het eigen personeel worden uitgevoerd. De rangschikking van landen verandert op dit punt aanzienlijk en wordt aangevoerd door Denemarken (76 % van de organisaties), gevolgd door het Verenigd Koninkrijk (68 %) en Zweden (66 %). De laagste percentages komen voor in Slovenië (7 %), Kroatië (9 %) en Spanje (11 %).
  • Een meerderheid van de organisaties in de EU-28 (90 %) geeft aan een document te hebben waarin de verantwoordelijkheden en procedures met betrekking tot gezondheid en veiligheid worden uitgelegd. Het betreft hier met name de grotere organisaties.

OiRA

OiRA is opgezet om gebruiksvriendelijke tools aan te reiken die micro- en kleine ondernemingen door het hele risicobeoordelingsproces begeleiden. De OiRA-software – door EU-OSHA ontwikkeld in 2009 en in gebruik sinds 2010 – is gebaseerd op de Nederlandse risicobeoordelingstool RI&E, die heel succesvol is gebleken en veel wordt gebruikt.

Meer info:

Esener-2, Europabrede bedrijvenenquête 

 Bedrijvenenquete over risicos.