‘Nederland heeft baat bij internationale studenten’

Het behoud van internationale studenten voor de Nederlandse arbeidsmarkt levert de regering 740 miljoen euro op, gaf Annemarie Jorritsma onlangs aan tijdens het International Talent Event Amsterdam (Itea) 2015. De burgemeester van Almere en lid van de Amsterdam Economic Board benadrukte zo dat Nederland er dus baat bij heeft zoveel mogelijk kansen te creëren voor deze studenten.

Het evenement Itea  leverde daar al een grote bijdrage aan. Internationale studenten werden in de gelegenheid gesteld om in contact te komen met internationaal georiënteerde bedrijven uit de regio Amsterdam. De organisatie lag in handen van Hogeschool Inholland, de Hogeschool van Amsterdam, de Vrije Universiteit en de Universiteit van Amsterdam in samenwerking met de Amsterdam Economic Board en Amsterdam Inbusiness.

Starters

Annemarie Jorritsma opende het programma, waarna in een  paneldiscussie werd gediscussieerd over het vinden van banen en het starten van je eigen bedrijf in en rondom Amsterdam. De aanwezige studenten konden via de Itea-app reageren op de panelleden.

Panellid Jaap Winter, collegevoorzitter van de VU, is van mening dat er een schone taak ligt voor de hoger-onderwijsinstellingen om studenten eerder in de studieloopbaan te verbinden aan de arbeidsmarkt. Op de vraag hoe belangrijk het is dat circa 33 procent van de aanwezige studenten een eigen bedrijf wil beginnen, reageerde het panel enthousiast: "We hebben start-ups nodig, we hebben behoefte aan creativiteit." Jet de Ranitz, collegevoorzitter van Hogeschool Inholland voegde toe: "In feite zijn die start-ups tegenwoordig niet meer solitair aan het werk: je ziet overal kleine collectieven ontstaan, met gedeelde kantoren, gedeelde faciliteiten."

Bron: Hogeschool Inholland