Kritisch bedrijfsprofiel Nokia: rechten personeel systematisch genegeerd

Op de dag voor de aandeelhoudersvergadering van Nokia in Helsinki, publiceerde het GoodElectronics Network een bedrijfsprofiel dat de bijna twee decennia bestrijkt van de opkomst, val en wederopstanding van het Finse elektronicabedrijf. Het profiel beschrijft de geschiedenis van de onderneming vanuit het gezichtspunt van de medewerkers. Het rapport stelt dat het belang van die medewerkers nooit een rol van betekenis heeft gespeeld voor Nokia, terwijl het toch een van de meest succesvolle elektronicabdrijven ter wereld was. Nu Nokia Alcatel-Lucent heeft overgenomen en weer ‘back in business’ is, zou het hoog tijd zijn dat de rechten van de medewerkers serieus worden genomen.

Het rapport, dat is opgesteld door Somo, Cereal-Mexico and Cividep-India, analyseert de negatieve invloed van de strategieën van Nokia op de rechten van de medewerkers, van 1998 tot 2014. Daarbij is in het bijzonder gekeken naar het leven van Nokia-medewerkers in Reynosa (Mexico) en Sriperumbudur (India).

  

Slechte werkomstandigheden tijdens ‘goede tijden’

De ‘gouden jaren’ van Nokia (1998 … 2007) werden gekarakteriseerd door een rush op de goedkoopste productielocaties. Personeel in de eigen fabrieken van Nokia en bij de toeleveranciers werd geconfronteerd met dalende werkgelegenheid, slechte werkomstandigheden, een structurele onzekerheid over hun baan en telkens terugkerende ontslagen omdat Nokia de productie voortdurend doorschoof naar landen met nòg lagere lonen.  

Enorme bonussen voor investeerders en directie tijdens ‘slechte tijden’

Toen Nokia uiteindelijk in 2014 werd overgenomen door Microsoft, verloren duizenden medewerkers hun baan , onder andere doordat de productie werd verplaatst van India naar Vietnam. Tegelijkertijd werden de opbrengsten van de Microsoft-Nokia deal gebruikt om premies aan de investeerders te betalen en bonussen aan het management (5,44 miljard dollar).

Pauline Overeem (GoodElectronics Network); "Met de recente overname van Alcatel-Lucent wordt Nokia de grootste leverancier van netwerkapparatuur (zoals masten) die mobiele telefoons, tablets en computers met elkaar verbindt. Wij hopen dat in deze nieuwe fase voor Nokia de rechten van de werknemers werkelijk zullen worden gerespecteerd."

Jasoon Chelat (Cividep, India): "De Nokia-fabriek in Sriperumbudur werd voorgesteld als een van de meest significante voorbeelden van ondernemingen op wereldformaat die investeren in een ‘Special Economic Zone’ in India. Hoewel de eerste tekenen van problemen rond de aanwezigheid van Nokia in Sriperumbudur naar zeggen werden veroorzaakt door fiscale problemen met de overheid, blijkt het bij een nadere beschouwing vooral te gaan over een gebrek aan aandacht voor de rechten van de werknemers."

Download het rapport ‘Nokia Disconnected: A corporate history from a workers’ perspective